În fiecare an, la data de 2 octombrie este marcată Ziua Națională fără alcool. În acest sens Centrul de Sănătate Publică Nisporeni a emis o notă informativă, cu scopul de a informa populația generală despre daunele și riscurile pentru viață a consumului de alcool, pentru a contribui la stimularea renunțării la această deprindere nocivă.
Alcoolul are un impact major asupra sănătății publice, fiind unul dintre principalii factori de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică și cancer. Consumul exagerat de alcool generează costuri enorme a asistenței medicale pentru tratament și recuperare, pierderi economice cauzate de decese premature și incapacitatea de muncă, se menționează în nota informativă.
Alcoolul este o substanță psihoactivă care provoacă dependență. Utilizarea dăunătoare a alcoolului duce la o povară mare a bolilor și are consecințe sociale și economice semnificative. Utilizarea nocivă a alcoolului poate dăuna și altor persoane, cum ar fi membrii familiei, prietenii, vecinii, colegii.
Consumul de alcool este cauza a peste 200 de boli, traume și a altor afecțiuni cum ar fi tulburări mentale și de comportament, inclusiv dependența de alcool, și boli grave netransmisibile, cum ar fi ciroza hepatică, unele tipuri de cancer și boli cardiovasculare.
O parte semnificativă din povara bolilor legate de alcool rezultă în urma traumelor neintenționate și intenționate, inclusiv accidentelor rutiere, violenței și sinuciderilor. Leziunile fatale legate de alcool tind să apară la grupe de vârstă relativ tinere.
Consumul de alcool de către viitoarea mamă poate provoca sindromul alcoolic fetal, complicații, naștere prematură.
La nivel global, consumul de alcool reprezintă al treilea factor de risc major pentru sănătate și moarte prematură. La fel este afectată semnificativ viaţa comunităţii și a familiei (violenţă domestică, divorțuri, accidentele rutiere, huliganism, traume și accidente din imprudență, furturi etc.). Există diferențe de gen în ceea ce privește mortalitatea și morbiditatea legate de consumul de alcool. Din toate decesele la nivel global, procentul deceselor cauzate de alcool în rândul bărbaților este de 7,7%, comparativ cu 2,6% din toate decesele în rândul femeilor. Consumul total de alcool pe cap de locuitor la nivel global în a. 2016 a fost de 19,4 litri de alcool pur, în rândul femeilor – 7,0 litri.
Unul din 10 decese în fiecare an este cauzat de alcool, însumând aproape 1 milion de decese, preponderent în populația tânără.
Republica Moldova se află în topul ţările cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume, cu toate că în ultimii ani se atestă o diminuare: de la 15,2 litri alcool pur/locuitor la vârsta de 15+ ani în a.2016, la 12.9 litri în a.2019, potrivit Observatorului Global al Sănătății al OMS.
Totodată, în țara noastră unul din patru decese (26,1%) este asociat consumului de alcool.
Bărbaților le revine 20,6 litri alcool pur/locuitor, iar femeilor – 5,9 litri alcool pur/locuitor.
Către 01.01.2021 în supraveghere medicală se aflau 46057 bolnavi de alcoolism cronic, 553 bolnavi cu psihoze alcoolice.
24% dintre adolescenți de 13 – 15 ani consumă cel puțin o dată în săptămână băuturi alcoolice; practic fiecare al doilea elev poate face ușor rost de băuturi alcoolice; Cele mai accesibile băuturi pentru adolescenți este berea, vinul și alcopopul (băutură alcoolică dulce);
Impactul consumului de alcool asupra sănătății este determinat în mare măsură de cantitatea totală de alcool consumată și de modelul de consum, în special de cele asociate cu episoadele de consum abuziv.
Consumul de alcool poate influența nu numai frecvența îmbolnăvirilor, traumelor și a altor afecțiuni de sănătate, ci și consecințele acestora și modul în care se dezvoltă în timp.
OMS se concentrează pe dezvoltarea, implementarea și evaluarea intervențiilor rentabile pentru controlul consumului dăunător de alcoolul, precum și pe crearea, compilarea și diseminarea informațiilor științifice bazate pe dovezi, privind consumul și dependența de alcool și consecințele asupra sănătății fizice și sociale.
CSP Nisporeni accentuează că doar acționând împreună se pot reduce efectele negative ale alcoolului asupra sănătății și societății.