ALBASAT
Nisporeni Societate

26 de agricultori din centrul ţării au avut parte de o şcoală în câmp cu tematica studierii sistemului de susţinere Pergola

Producerea strugurilor de masă, amplasat pe sistem tip pergola şi irigarea prin picurare au fost studiate cu amănuntul în cadrul unei şcoli de câmp, organizat de organizaţia „Nis AGROinform” , pentru circa 26 de agricultori şi producători de struguri de masă. Astfel, producătorii din raioanele Nisporeni şi Făleşti au asistat la lecţii demonstrative pe un lot din extravilanul satului Bărboieni, raionul Nisporeni, convingându-se de capacitatea şi calitatea acestui sistem.

Cunosc foarte bine această plantaţie, cunosc foarte bine aceşti băieţi bravi, entuziaşti, din raionul Nisporeni, care s-au apucat cu câţiva ani în urmă să o înfiinţeze. În primul rând au consolidat terenurile, s-au apucat să înfiinţeze plantaţiile de soi de masă, de tip Moldova. Nu le-a venit deloc uşor şi sunt adevăraţi patrioţi, care vor să dezvolte şi să facă ceva acasă„, a spus Petru Ionel, directorul Ao Nis-Agroinform, Nisporeni.

Participanţii la eveniment au plecat doar cu impresii pozitive, unii din ei fiind convinşi că şi-ar dori un astfel de sistem pe viitor, în dependenţă de buget.

„Atâta timp cât te afli în domeniul dat, ai privilegiul şi obligaţia să înveţi. M-a mirat faptul că proprietarii au investit mult până la momentul dat şi se văd deja primele rezultate. Eu cred că este cazul optimist de a-i felicita, ca să continue în acelaşi zel”, a mai adăugat Eugeniu Caragia,  producător agricol.

„Este un sistem foarte avantajos, un sistem de viitor, care ne va permite să obţinem o roadă mai mare la hectar, care ne va permite să eficientizăm cheltuielile, ne va permite să reducem din forţa de muncă şi să facem ca această roadă să fie de două ori mai mare, iar cheltuielile să rămână cât mai minime, a menționat, Dumitru Lupei, agricultor.

Deşi sistemul Pergola nu este atât de des întâlnit pe teritoriul ţării noastre, roadele acestuia sunt vestite atât la noi cât şi în alte state. Acesta creşte producţia de aproximativ 2 ori, mărind cantitatea de struguri şi masa acestora, unul ajungând la circa 1,5 kilograme. Cheltuielile de îngrijire şi cheltuielile pentru forţa de muncă sunt la fel micşorate esenţial, dar sistemul în sine este încă un vis pentru mulţi producători.

„În principiu, noi demult urmărim acest sistem de plantare a viţei de vie şi am informat, nu o singură dată, fermierii despre acest lucru. Este foarte important că, astăzi, o parte din ei, 26 la număr, au dorit să vină, să vadă cu ochii lor ce este o vie pe sistem Pergola, să asculte un expert în domeniu şi să afle mai multe informaţii despre aceşti struguri de masă şi bineînţeles că cineva din ei vor iniţia o afacere în domeniul respectiv„, a spus Victor Cimpoieş, director executiv al Organizaţiei Regionale  FARM.

În cadrul acestei şcoli de câmp au fost discutate diferite teme printre care: particularităţile sistemelor de suport Pergola; irigarea prin picurare; aspectele ce privesc pregătirea plantaţiilor viticole pentru recoltat şi specificul combaterei bolilor şi a vătămătorilor la strugurii amplasaţi pe suport de tip Pergola.

Related posts

Aureliu Ciocoi: Dacă Guvernul în exercițiu rămâne până la anticipate, bani pentru alegeri vor fi luați din fondul de rezervă

Albasat

Rezultate preliminare 99,95%: Maia Sandu câștigă alegerile cu 57,74% voturi

Albasat

Crește numărul moldovenilor care se vor nemți…

Albasat

Leave a Comment