Acțiunile de urmărire penală în privința celor patru angajați cu funcții de conducere din cadrul Băncii Naționale, cercetați într-un dosar de abuz în serviciu, sunt absolut legale, susţine preşedintele ţării, Igor Dodon. „Noi încă trebuie să ne clarificăm de ce Banca Naţională a cheltuit câteva sute de mii sau poate milioane de dolari pe Kroll 1 şi Kroll 2, care a fost o pistă greşită în ultimii cinci ani şi s-au jucat de-a investigaţiile în tot ceea ce ţine de furtul miliardului. S-au supărat că le-au făcut percheziţii, dar dacă au încălcat legislaţia ce să facem cu ei?”, a remarcat şeful statului în cadrul unei noi ediții a emisiunii „Președintele răspunde”, transmite IPN.
,,Doi viceguvernatori au participat în toate schemele ce ţin de furtul miliardului. S-a terminat mandatul lor recent… Şi ce trebuie să facă statul? Ce trebuie să facă Procuratura? Ei sunt sfinţi? Şi încă să le achite statul din contul său avocaţii, câteva milioane de lei! Asta ce-i? Bataie de joc de oameni! De aceea, aici noi vom merge destul de clar şi destul de dur, dar cum altfel? Legea-i lege, absolut pentru toţi”, a spus şeful statului.
„Dacă au fost făcute ieri aceste percheziţii, sunt dosare penale foarte clare şi organele de stat au mers conform acestor dosare. Nu-i place cuiva, ce să facem? Nu trebuia să participaţi în furtul miliardului!”, a fost mesajul transmis de Igor Dodon.
Patru angajați cu funcții de conducere din cadrul Băncii Naționale sunt cercetați penal într-un dosar de abuz în serviciu. Funcționarii sunt bănuiți că ar fi încercat să ajute un grup de acționari ai unei bănci comerciale din Republica Moldova să preia controlul asupra entității bancare, cauzând daune în proporții deosebit de mari altor acționari. Ieri,16 iulie, CNA și procurorii anticorupție au operat acțiuni de urmărire penală în privința celor patru angajați ai BNM în vederea acumulării materialului probator în prezenta cauză penală. Funcționarii sunt cercetați în stare de libertate.
BNM s-a arătat îngrijorată de modul de instrumentare a cauzei penale. Într-un comunicat de presă al instituției se menționează că dosarul vizează o hotărâre a BNM luată în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului cu FMI, în contextul procesului de reformare a sistemului bancar, desfășurat în ultimii aproape patru ani de Banca Națională. Procedurile judiciare și pre-judiciare de orice natură, indiferent de soluția finală, îndreptate împotriva BNM sau angajaților acesteia, au un puternic efect descurajator asupra BNM și de intimidare a angajaților săi în exercitarea cu bună-credință a atribuțiilor funcționale de evaluare a riscurilor, se menționează în comunicat.