La nivel global, sute de milioane de oameni suferă de diabet. Dacă te numeri printre aceştia, cu siguranţă ştii cum îşi afectează organismul, ce simptome şi complicaţii apar, dar mai ales cu ce schimbări te confrunţi zi de zi. Află că pe lângă efectele pe care le are asupra organismului, diabetul afectează şi calitatea pielii.
Legătura dintre diabet şi piele: cum o afectează?
Diabetul este o afecţiune metabolică care afectează multiple organe, iar pielea nu este o excepţie. Există două moduri comune prin care pielea este afectată dacă suferi de diabet, fie că este vorba de diabet de tip 1 sau de tip 2.
Diabeticii sunt predispuşi să aibă pielea extrem de uscată. O persoană care suferă de diabet este tentată să facă mai multe drumuri la baie pentru a elimina excesul de sare. Astfel, în urma pierderii fluidelor, organismul se deshidratează, iar pielea se usucă. Pielea uscată este dureroasă, dar pentru diabetici poate fi severă, deoarece se vindecă mai greu şi crapă destul de des.
Mai puţin colagen şi elastină
Diabetul poate duce şi la ruperea colagenului şi a elastinei, două proteine necesare pentru o piele cu aspect sănătos. Colagenul menţine pielea voluminoasă, în timp ce elastina ajută la reţinerea elasticităţii şi fermităţii. Ce-i drept, cele două se diminuează odată cu trecerea anilor, însă în cazul diabeticilor procesul este mult mai accelerat.
Cum să-ţi protejezi pielea dacă ai diabet
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să cooperezi cu medicul tău, astfel încât să ţii sub control nivelul glicemiei. Astfel, vei preveni complicaţiile şi efectele adverse ale diabetului. De asemenea, poţi folosi produse de curăţare care nu irită şi care sunt bogate în emoliente, ingrediente care previn pierderea hidratării: unt de jojoba sau de cacao. Foloseşte aceste ingrediente în rutina zilnică de îngrijire şi vei observa schimbări semnificative.