ALBASAT
Nisporeni

Afacere de succes la Nisporeni: Cel mai mare frigider pentru păstrarea fructelor, construit la Șișcani

Merele, prunele și strugurii sunt o sursă excelentă de vitamine, pentru o imunitate de fier, fiind nelipsite de pe orice masă. La asta s-a gandit familia Cibotaru cand s-a apucat de horticultură, și nu a dat greș. A investit bani, timp și sănătate în afacerea cu livezi și vii care a înflorit la propriu și la figurat. Așa că, din plin a cules roada, dar și succesul.  Acum fructele lor satisfac apetitul nu doar al moldovenilor, ci și al străinilor, cucerind piețele europene. Iar ca recolta să se păstreze cât mai mult în stare proaspată și-au achizitionat trei frigidere, de ultimă generație, cu o capacitate de 3000 de tone, amplasate în satul Șișcani, Nisporeni. De anul acesta, agricultorii își propun să facă și chipsuri din mere.

Se testează linia tehnologică, de procesare a mărului  prin curăţare, extragerea camerei seminale  şi tăierea lui la solicitarea clientului. Merele sunt din livada gospodăriei, le primim deja certificate  prin sistemul Global GAP  şi începând cu lotul care este toată trasabilitatea este asigurată  pe parcurs.” a menționat Ludmila Castraveţ, consultant, auditor intern.

O afacere profitabila în agricultură se ridica cu multă daruire, răbdare și o echipă profesionistă, de aceasta este convinsă Luminița Cibotaru, care impreună cu soțul și rudele sale, acum mulți ani, au mizat pe livezile de mere și prune. Au început timid, cu piețele de la noi, ca în scurt timp, să spargă hotarele și să ajungă pe tejghelele europene, mai exact în Romania și Bulgaria.

În prezent, livezile companiei se întind pe o suprafață de 50 de hectare, cu o producție de peste 2000 de tone de fructe anual. Având o roadă din ce în ce mai mare, a aparut nevoia imperioasă a unui depozit. Așa că agricultorii nu au stat mult pe gânduri și, acum doi ani, au început construcția unui frigider cu o suprafață de 600 de metri pătrați în satul Șișcani. Pentru ca nu a fost suficient, anul trecut au mai amenajat încă două depozite frigorifice pe 1500 de metri, cu o capacitate de 2000 de tone. Totul cu susținerea financiară a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Astfel, fructele se pot păstra proaspete pentru mult timp, în condiții optime.

„Compania „NISVINEX GRUP” SRL  a fost fondată în anul 2004, însă livezile care le avem în satul Şişcani şi Teleneşti au fost plantate în anii 2011-2013 (35 de hectare de prune şi mere).  La moment, datorită tehnologiilor moderne în agricultură, pe care le folosim, avem roadă frumoasă. Este vorba de sistemul de irigare pe care îl avem instalat, însă, din păcate, anul acesta, noi nu l-am putut folosi, având învedere că a fost o secetă atât de acerbă. Lacul de acumulare din care noi irigam a secat.” susține Luminiţa Cibotaru, antreprenoare.

Și așa cum merele tocmai au fost culese, angajații muncesc de zor. Fructele  sunt sortate cu grijă, după care transportate în frigider. În fiecare zi, la linia de producere, este prezent și unul din managerii de top ai companiei, care supraveghează întreg procesul. Implimentarea noilor standarte internaționale de siguranță și Securitate a alimentelor asigură produse de înaltă calitate, fiind foarte apreciate atât în stare proaspătă, cât și deshidratată.  Întrucât familia Cibotaru și-a pus mari speranțe și în uscarea fructelor. Numai anul trecut au exportat peste 1000 de tone de struguri, 100 de tone de prune uscate, 400 de tone de prune proaspete și 500 de tone de mere. În prezent, compania este una din cele mai competitive pe piață, grație profesionalismului angajaților, care muncesc cu abnegatie zi de zi. Anul acesta, întreprinderea a implementat cerințele Sistemului de Management al Siguranţei Alimentului și standardul Global GAP.

Obiectivele de bază a întreprinderii este de a ieşi printre lideri, cu posibilitatea de a crea locuri noi de muncă şi anume pentru oamenii care ştiu a face acestea activităţi. Vreau să menţionez că toată materia primă, la moment, este folosită cea, care a fost crescută de echipa„NISVINEX GRUP”SRL. Producţia este certificată în sistem Global G.A.P.  şi vrem să mulţumim prin această cale USAID, care a venit cu suport  în instruire şi în implementarea acestui sistem foarte important şi cerut de partenerii noştri. Ne rămâne doar să respectăm celelalte cerinţe de igienă, de siguranţă a alimentului, să asigurăm trasabilitatea, ca clientul nostru să fie încrezut  că tot ce vine de la „NISVINEX GRUP”  este de o calitate sigură  şi asigură aşteptările clientului nostru.” a mai adăugat Ludmila Castraveţ, consultant, auditor intern.

Această certificare este garantul ca fructele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor. Certificatul GLOBAL GAP dă drum liber pe piețele internaționale, dar și pentru subvenții în țară.

Mai nou, compania și-a propus să produca chipsuri din mere. Așa că special pentru asta a cumparat utilaj ultra-modern din Italia. Pentru a verifica întreg procesul, a venit şi un partener de dezvoltare din România, acolo unde deliciile uscate ar urma să ajungă, în mare parte.

„Am venit astăzi să vedem inaugurarea liniei de producţie de cipsuri, prună uscată şi alte produse pe care, încurând, le veţi găsi sub denumirea de „Roada Domnească”, în supermarket-urile  din România şi aici, în Republica Moldova. Pot să spun că sunt impresionat de ceea ce văd eu astăz iaici. Am vrut să testez cu mâna mea, să pun mâna, să văd cum funcţionează şi sperăm ca, cu ajutorul lui Dumnezeu, să facem ceva frumos  şi de durată.” a menționat Fineas Hărţăgan, partener din România

Administrația companiei a organizat o sesiune de probă, întreg procesul fiind abia în faza de testare. Din luna noiembrie, aici vor munci peste 40 de angajați, care în prezent urmează cursuri de instruire. Astfel, creându-se mai multe locuri de muncă. Materia primă, merele, nu sunt prelucrate cu adaosuri, de aceea produsul final poate fi considerat, cu încredere, natural, susțin agricultorii. Afacerea familei Cibotaru este un exemplu elocvent că și la noi se poate și avem cu ce. Pe tinerii care vor să-și încerce puterile în agricultura, Luminița Cibotaru îi încurajează să nu renunțe. Dacă în fiecare localitate rurală din țara noastră ar exista o astfel de întreprinderea agricolă, probabil satele noastre ar fi mai frumoase, mai pline de viață, crede familia Cibotaru.

Related posts

Reparația drumului ce traversează Boldurești, Brătuleni și Valea-Trestieni, discutată de primarii comunelor cu directorul ASD

Albasat

Pune viața pe primul loc! IP Nisporeni vine cu recomandări pentru a preveni situațiile de înec

Albasat

Tarife mai mari la apă și canalizare pentru locuitorii din Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment