ALBASAT
Societate

Ziua Culturii are o conotație simbolică profundă pentru identitatea românilor, ambasador

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, spune că Ziua Culturii Naționale are o conotație simbolică profundă pentru cultura și identitatea românilor. Oficialul menționează că nu este deloc întâmplător că această zi se sărbătorește simultan, în România și în Republica Moldova, împreună cu ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, transmite IPN.

„Sărbătorim în acest an Ziua Culturii Naționale într-un context aparte, dificil, generat de pandemia de COVID-19, care afectează profund starea de sănătate publică, economia și politica în lume. Mă bucur însă că această pandemie a lăsat nealterată apropierea sufletească și dragostea dintre români, indiferent unde ar trăi ei. Această apropiere este cimentată de acele fire nevăzute ale fibrei noastre naționale, care transcend timpului și intereselor politice vremelnice și se bazează pe cultura, limba și istoria comune”, menționează Daniel Ioniță într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Ambasadorul spune că astăzi este doar unul din momentele aniversare în care sunt cinstiți artizanii de frumos și mânuitorii de idei care deschid mințile către firescul, inefabilul și necuprinsul lumii, pe meșterii cuvintelor, rimelor, notelor muzicale, penelurilor, pe artiștii scenei și ai filmului, prezenți și trecuți, care prin talent și inspirație au creat opere de geniu și au lăsat amprente în universalitate. „Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Grigorescu, Emil Cioran, Grigore Vieru, Nichita Stănescu, Mircea Eliade, Constantin Brâncuși – și poate că suntem nedrepți amintindu-i doar pe câțiva – au consolidat pilonii culturii noastre naționale, ca parte importantă a valorosului patrimoniu universal”, menționează diplomatul.

Daniel Ioniță  spune că ziua de 15 ianuarie reprezintă un moment important nu numai de celebrare a creației artistice, dar și de reflecție asupra rolului și locului valorilor românești în patrimoniul cultural imaterial european și universal, precum și asupra semnificației proiectelor culturale de interes național și a diplomației culturale. „În acest context, doresc ca în acest an să se finalizeze dosarul pentru înscrierea în lista patrimoniului imaterial UNESCO a „Cămășii cu altiță”, proiect de suflet dintre România – Republica Moldova. Acest dosar completează în mod fericit succesele obținute până acum cu colindul în ceată bărbătească, Mărțișorul și tehnicile tradiționale de realizare a Scoarței”, a notat Daniel Ioniță.

Pentru marcarea Zilei culturii, Ambasada României în Republica Moldova invită persoanele interesate să vizioneze online concertul extraordinar al Orchestrei Române de Tineret, susținut la Ateneul Român sub bagheta lui Cristian Mandeal.

Related posts

Alegerile locale generale vor avea loc pe 5 noiembrie

AlbasatTV, Nisporeni

Transportul public din Chișinău și Bălți, sistat

Albasat

Poliția de Frontieră anunță despre reținerea a 76 de persoane aflate în căutare

Albasat

Leave a Comment