Cărți, tablouri, statui, icoane și cruci sau rame pentru fotografii – sunt cadouri care i-au fost oferite, anul trecut, lui Igor Dodon, aflat în funcția de președinte. Cadourile au fost acordate în cadrul întrevederilor oficiale sau de lucru, precum și în cadrul participării la ceremonii prilejuite mai multor aniversări. Darurile se păstrează în Biblioteca prezidențială.
Într-un răspuns pentru IPN, Președinția precizează că fiecare cadou, oferit șefului statului din politețe sau cu prilejul acțiunilor de protocol, a fost luat la evidență și a fost evaluat de către o comisie constituită prin act normativ al secretarului general al Aparatului Președinției.
Valoarea estimativă a cadourilor înregistrate în anul 2020 este de la 100 la 500 de lei. Cadourile înregistrate cu număr în Registrul de evidență a cadourilor admisibile și trecute în gestiunea instituției prezidențiale sunt păstrate în Biblioteca prezidențială. Celelalte sunt restituite beneficiarului (în acest caz, Igor Dodon, n.r.). Începând cu anul 2017 și până în 2020, în total au fost restituite peste o sută de cadouri.
Printre cadourile primite de Igor Dodon în anul 2017 se numără harta Moldovei Mari din 1790, după războiul ruso-turc, pusă în ramă de lemn. De asemenea, președintele a primit o sculptură din lut în formă de carte în care este gravată o rugăciune, copia drapelului Republicii Moldova, un buzdugan din lemn, dar și fotografia lui Igor Dodon cu Vladimir Putin, pusă în ramă de lemn. Președintele a mai primit seturi de sticle cu vin, cărți, icoane, tacuri pentru biliard, mingi și chiar și ochelari.
Printre cadourile primite în anul 2018 se numără un set pentru șah, diplome, suvenire, carte și icoană. În 2019, președintelui i-au fost oferite suvenire, tablouri, cărți, rame, dar și șase miei, care au fot returnați la fermă.
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie