ALBASAT
Nisporeni Societate

Şcoala Profesională Nisporeni va beneficia de un lot demonstrativ pentru culturile bacifere, datorită suportului oferit de proiectul „Agricultura Performantă în Moldova”

Şcoala Profesională Nisporeni va beneficia de un lot demonstrativ pentru culturile bacifere, datorită suportului oferit prin proiectul „Agricultura Performantă în Moldova”. Astfel, elevii, maiştrii, dar şi alţi specialişti, au lucrat la lotul de pământ oferit pentru acest proiect. Începutul pare promiţător, reuşindu-se deja plantarea exemplarelor de fiecare specie, după diferite sisteme de plantare.

Oleg Calestru, specialist tehnic în cadrul proiectului „Agricultura Peformantă în Moldova”

Împreună cu colegii de la Şcoala Profesională, înfiinţăm un lot demonstrativ, un lot care va avea ca scop, atât demonstrarea diferitor sisteme de cultură, dar va servi drept lot didactic pentru studenţii Şcolii Profesionale. Vom încerca să demonstrăm sistemele clasice de cultivare a câtorva culturi de pomuşoare. Totodată, vom demonstra şi o parte din cele mai moderne sisteme de cultivare, în cadrul culturilor de pomuşoare„, a menționat Oleg Calestru, specialist tehnic în cadrul proiectului „Agricultura Peformantă în Moldova”.

Şcoala Profesională Nisporeni este prima şcoală care a lansat o grupă de studiu pentru procesatorii şi cultivatorii de bacifere. Astfel, aceştia au reuşit să dea curs unei noi profesii în Republica Moldova.

„Împreună cu „Agricultura Performantă în Moldova”, care este un proiect implementat de USAID, am lucrat în primul rând la studierea pieţei, s-a studiat această ramură nouă, de pomuşoare. Este normal, ca după toate actele, să avem şi un lot experimental, pentru că, cum s-a menţionat anterior, cunoaştem numai câteva din aceste pomuşoare, dar este mult mai profund şi este mult mai variată, ” a spus Valentina Nastasiu, directoarea şcolii profesionale Nisporeni.

Elevii sunt cei mai entuziasmaţi. Ba mai mult, foarte mulţi oameni trecuţi de anii studenţiei se înscriu la studierea profesiei date. Aceştia recunosc că lotul demonstrativ le va fi de mare ajutor.

Este o oportunitate foarte bună. Pe lângă faptul de a le studia, să le cultivi, să înţelegi cum să procedezi în condiţiile noastre climaterice. Este o bună şansă de a găsi diferite metode, de a ieşi pe piaţă cu un nou produs, cu un plus valoare, pentru a te diferenţia de alţi producători şi să ieşi mai uşor pe piaţa internaţională,” susține Valentina,  elevă la şcoala profesională din Nisporeni.

Le va fi de ajutor în viaţă, deoarece una este să ai studiile necesare, pentru a planta corect, şi alta este să avem lângă casă specii bacifere. Noi studiem speciile bacifere, dar mai avem mult de studiat. Suntem la început! Primii paşi!” a spus Sergiu Ursu, un alt elev al şcolii profesionale din Nisporeni.

Anul  de studiu 2020-2021 este primul an în care profesia de cultivator şi procesator de bacifere a fost lansată. Fiind puse bazele încă în 2017, de la început şi până la lecţii, a fost nevoie de multă  muncă. Acum, Şcoala Profesională Nisporeni beneficiază de un laborator performant, dar şi de un lot demonstrativ, fapt ce face studiul culturilor bacifere mai captivant.

Related posts

Directorul CNA a fost demis

Albasat

Scriitorul Spiridon Vangheli împlinește 90 de ani

Albasat

Andrei Spînu: Cauzele avariei de la Termoelectrica, investigate cu sprijinul SIS

AlbasatTV, Nisporeni