Anual în Republica Moldova mor 5 mii persoane din cauza maladiilor provocate de fumat. La nivel mondial, 8 mln de oameni decedează în fiecare an ca umare a bolilor provocate de tutun. Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, fumătorii au șanse mai mari cu 40-50 la sută de a face COVID-19, dar sunt și mai expuși riscului de a face diabet sau cancer. Totodată, fumătorii sunt de șase ori mai predispuși să facă o formă gravă de COVID-19. Informații în acest sens au fost prezentate în cadrul unui eveniment desfășurat astăzi în Parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani al capitalei, cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun, marcată anual la 31 mai, transmite IPN.
Ion Șalaru, director-adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a subliniat că deseori suntem martori ai scenelor când părinții fumează în prezența copiilor, iar aceasta afectează și sănătatea minorilor. Copiii sunt cei care au declarat că 1/3 dintre părinți fumează. Totodată, 40 la sută dintre copii au spus că au fost expuși la fumul de țigară, ceea ce le afectează sănătatea. Copiii fumătorilor au șanse mai mari să consume și ei tutun, a atenționat specialistul.
Potrivit lui Șalaru, nu există produse inofensive de tutun, iar informația care circulă în rândurile tinerilor că țigările electronice, nargileaua și tutunul încălzit nu ar dăuna sănătății sunt doar niște mituri. „Industria tutunului are un singur scop – îmbogățirea”, a relevat responsabilul de la ANSP.
Daniela Demișcan, șefă de direcție la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a menționat că lupta cu fumatul nu este una deloc ușoară, iar industria tutunului are avocați foarte buni. Datorită insistenței colegilor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, fumatul este interzis în spațiile publice, în transport, în raza instituțiilor de învățământ, a instituțiilor medicale. În același timp, pe pachetele de țigări sunt aplicate pictograme, care arată efectele nocive ale consumului de tutun, iar în unitățile comerciale pachetele de țigări nu mai sunt expuse la vedere, a specificat Daniela Demișcan.
Cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun, în parcuri și pe terenuri de joacă pentru copii sunt amenajate panouri informative despre daunele tutunului. Totodată, fumătorii care vor să renunțe la țigări pot apela la Linia verde antifumat, la numărul de telefon 0 800 10001, unde lucrează mai mulți psihologi.
- A început testarea tematică la două discipline. Urmează tezele semestriale
- Peste 1000 de familii și-au procurat locuințe prin programul „Prima Casă Plus”
- Alegeri în România | Urmează să fie votați 136 de senatori și 329 de deputați
- Deputatul Radu Marian anunță audieri parlamentare privind situația din domeniul energetic
- ANRE a amânat ședința la care urma să aprobe tarife majorate la gazele naturale