La data de doi iulie se împlinesc 518 ani de la trecerea în neființă a Marelui Domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt. După ce s-a aflat pe tronul Moldovei timp de 47 de ani, fiind astfel domnitorul cu cea mai lungă domnie, Ştefan cel Mare a murit la 2 iulie 1504.
În memoria celui mai mare domnitor, Ștefan cel Mare și Sfânt, autoritatile locale din Nisporeni au depus flori la monumentul acestuia.
Edilul orasului Nisporeni, Grigore Robu spune că Ștefan cel Mare este un promotor al artei și culturii epocii sale, marele domnitor a fost un veritabil apărător al creștinismului și valorilor naționale.
Domnitorul a obţinut 44 de victorii în cele 48 de lupte purtate, majoritatea cu Imperiul Otoman.
Ștefan cel Mare a promovat o politică financiară strictă şi a emis două monede din argint care se băteau la vistieria din Suceava.
Anii de domnie au fost şi o perioadă de dezvoltare a culturii. Voievodul a ctitorit 44 de biserici şi mănăstiri. Ştefan cel Mare a fost canonizat pe 20 iunie 1992.
Chipul domnitorului a devenit un adevărat simbol pentru Moldova: bancnotele conţin imaginea acestuia, iar în marile oraşe sunt expuse busturi sau statui ale lui Ştefan cel Mare.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă