Miercuri, 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei SUA „a luat măsuri de contracarare a campaniilor constante de influență nocivă și de corupție sistemică promovate de guvernul Federației Ruse în Moldova prin impunerea de sancțiuni față de nouă persoane fizice și 12 entități juridice”, relatează IPN, citând un comunicat de presă al Trezoreriei SUA.
„Printre persoanele și entitățile vizate de sancțiuni se numără oligarhii știuți de toți pentru preluarea și coruperea instituțiilor politice și economice ale Republicii Moldova, precum și cei care acționează ca instrumente ale campaniei ruse de influență globală urmărind scopul să manipuleze Statele Unite, aliații și partenerii săi, inclusiv Moldova și Ucraina”, se spune într-un comunicat de presă al guvernului SUA.
Printre aceștia se numără și oligarhul moldovean fugar Vladimir Plahotniuc, „implicat în capturarea statului, controlul și manipularea domeniilor-cheie ale guvernului moldovenesc, inclusiv a domeniilor de aplicare a legii, sectorul electoral și judiciar”.
„Sancțiunile impuse astăzi demască atât strategia secretă a Rusiei în Moldova, cât și pun în evidență modul cum corupția subminează statul de drept”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru combaterea terorismului și informații financiare, Brian E. Nelson.
Omul de afaceri Ilan Șor, „Partidul Șor” al acestuia și soția sa Sarah Șor (pseudonim Jasmine) au fost, de asemenea, sancționați pentru că, în viziunea autorităților americane, reprezintă interesele Federației Ruse în Republica Moldova.
„Să ajungi în această listă de sancțiuni conduce la blocarea bunurilor pe care inculpații le dețin direct în Statele Unite sau pe care le controlează prin intermediari”, spune Vladimir Tkhoric, jurnalist moldovean și redactor al departamentului de limbă rusă al RISE Moldova, care, alături de colegii locali și străini recurge în mod regulat la investigații despre crima organizată din Republica Moldova, precum și despre influența Kremlinului asupra politicii moldovenești.
„După cum arată practica, sancțiunilor SUA, luate în acest caz și împotriva cleptocraților moldoveni și a asociaților acestora, sunt, de asemenea, impuse să se conformeze guvernele multor țări dezvoltate, inclusiv ale Uniunii Europene”, a spus jurnalistul, adăugând că „odată ajuns sub sancțiunile SUA ,Plahotniuc și Șor devin în toată lumea nu doar un simbol al corupției moldovenești, ci și a faptului că sunt marionete ale Kremlinului”.
Potrivit lui Vladimir Thoric, „în Moldova, de câțiva ani încoace, zeci de dosare penale au fost deschise împotriva membrilor așa-numitului „grup infracțional Plahotniuc”, care includea „grupul Șor”, dar până acum s-au înregistrat puține progrese”.
Potrivit jurnalistului, „oamenii din grupările lui Plahotniuc și Șor influențează în continuare ancheta și instanțele moldovenești, procesele economice și politice din Moldova”.
„Conform logicii Statelor Unite, în spatele acestor grupuri criminale care jefuiesc Moldova sub steaguri europene de un deceniu, se află Kremlinul. Adică, rețeaua de agenți de influență a fost sau este compusă din mulți alți oficiali moldoveni corupți și oameni de afaceri afiliați lor. Cine sunt ei? Unde lucrează azi? Ce proprietăți au în Moldova și în alte țări? Formularea problemei în acest mod și calificarea corupției ca element al luptei secrete din Republica Moldova poate duce la inițierea unei noi etape, a unei anchete mai ample, internaționale”, consideră editorul RISE Moldova.
Potrivit lui Vladimir Thorik, „dacă membrii comunităților criminale și marionetele Kremlinului influențează până în prezent economia și politica Moldovei, este posibil ca în următoarele liste de sancțiuni ale Statelor Unite și altor țări să apară nume bine cunoscute de alți politicieni și oameni de afaceri moldoveni”.
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie