Industriile creative generează plusvaloare culturală și prezintă potențial de monetizare a culturii. Mecanismele de dezvoltare a acestora trebuie să fie elaborate și încurajate. Crearea platformei MoldArte joacă un rol important pentru consolidarea industriilor creative. Mirela Spătaru, director artistic MoldArte, a menționat la lansarea proiectului că platforma conține o prezentare a pieței culturale din Moldova, actorilor culturali printr-o serie de articole, de interviuri, de podcasturi și o serie de conferințe pe teme care privesc mai multe instituții, artiștii independenți. Prin această platformă este posibilă colectarea de date privind reprezentanții sectorului cultural, mai mulți oamenii și instituții din domeniu fiind înscriși în baza de date. Sunt mapate deja 150 de organizații și de artiști independenți. Este un ajutor pentru organizații care caută artiștii din Moldova și alte instituții culturale cu care vor să colaboreze.
Vasile Braga, directorul Asociaţiei Companiilor de Creație din Moldova a spus că cel puțin 16 000 de oameni lucrează în această industrie, peste 2500 de companii fac parte din industria creativă, făcând arhitectură, jocuri, filme, muzică. Noi dorim să avem aceste date ca să putem să-i ajutăm.
Andriano Marian, fondator, dirijor Moldovan National Youth Orchestra, a remarcat că conceptul MoldArte este foarte necesar, mai ales în Moldova, pentru a uni actori din diferite ramuri. Există nevoie de a forma o viziune comună asupra culturii. Deși există niște strategii pe hârtie, lipsește o viziune comună cum trebuie să recurgă lucrurile. Există o discrepanță foarte mare în ceea ce se întâmplă în Chișinău și alte raioane, mai ales în casele de cultură.
„Cu toții cunoaștem care este situația la moment și regretabil s-a prioritizat acea putere dură. Noi suntem convinși că doar datorită unui dialog, inclusiv cu prietenii noștri din Rusia care s-au refugiat și alte state, cum ar fi Armenia, Georgia și Azeirbadjan, putem în continuare să susținem, să încurajăm societatea civilă prin educație și cultură. Această este o perspectivă pe care ne dorim s-o vedem împărtășită cu toți partenerii noștri, inclusiv pe scena Republicii Moldova, astfel permitem platformei MoldArte se continuă să existe. Reieșind din faptul că platforma MoldArte este o platformă pe internet, noi trebuie s-o umplem cu conținut care să reflecte acea umanitate, cultură și arte”, a afirmat Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut din București.
Președintele Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman, a declarat că atât în România, cât și în Republica Moldova trebuie mereu să fie semnalată importanța industriilor creative, capacitatea lor de a genera plus valoare culturală și din pespectiva contribuției în economie. Oficialul a punctat că industriile creative nu sunt consumatoare de bani, ci și producătoare de plus valoare.
Proiectul MoldArte este finanțat de Uniunea Europeană a Institutelor Naționale pentru Cultură prin programul Spații Europene de Cultură și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Institutul Goethe București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan