ALBASAT
Emisiune Nisporeni Sanatate Societate

Medicul Silvia Ibriciuc, despre evoluția COVID-19 în Nisporeni și consecințele în urma infectării

Au trecut mai bine de doi ani de când COVID-19 a lovit Republica Moldova. Pandemia s-a lăsat cu consecințe asupra populației, iar unii își recuperează starea de sănătate și astăzi, asta deoarece boala decurge diferit la fiecare persoană în parte, indiferent de vârsta acesteia.

Silvia Ibriciuc, medic de familie în cadrul Centrului de Sănătate Nisporeni, a explicat cu ce consecințe se confruntă oamenii în urma infectării cu COVID.

SILVIA IBRICIUC, MEDIC DE FAMILIE AL CENTRULUI DE SĂNĂTATE NISPORENI: „Viața după COVID este diferită la diferiți pacienți. Chiar dacă pacientul s-a tratat ambulator, a avut o formă de boală ușoară, moderată sau mai gravă, oricum rămân consecințe după această maladie, deoarece acest virus provoacă în organism diferite procese inflamatorii și rezultă afectarea diferitor organe. Rămân consecințe la nivelul organelor, atât de ordin fizic cât și de ordin neuropsihic. De ce să întâmplă aceasta? Pentru că pentru orice pacient, care suportă această infecție, provocată de virusul SARS-cov-2 este un stres mare psihologic și totodată în această boală se afectează diferite organe țintă. Rămân consecințe pe care pacientul de multe ori nu le observă, nu se adresează la medic, dar oricum recomandăm ca pacientul să se adresează la medicul de familie pentru a rezolva aceste probleme”.

Recuperarea în urma infectării cu COVID-19 poate ajunge până la 6 luni, susține medicul.

SILVIA IBRICIUC, MEDIC DE FAMILIE AL CENTRULUI DE SĂNĂTATE NISPORENI: „La unii pacienți de obicei boala se tratează în 7-14 zile, dar avem pacienți care s-au tratat în staționar, în secțiile de reanimare care au durat câteva luni și desigur rămân schimbări la nivelul diferitor organe și de ordin psiho-neurologic. Pacientul are nevoie de recuperare după infecția SARS-cov-2 care poate dura și până la 3-6 luni ulterior, indiferent dacă a avut o formă ușoară, s-a tratat ambulator sau s-a tratat în staționar”.

Organele cele mai afectate de virus rămân a fi plămânii, însă odată cu agravarea bolii pot fi afectate aparatul cardio-circulator, sistemul neurologic, creierul, rinichii și alte organe.

SILVIA IBRICIUC, MEDIC DE FAMILIE AL CENTRULUI DE SĂNĂTATE NISPORENI: „În infecția SARS-cov-2 avem afectarea diferit organe. În primul rând suferă plămânii. Apare la pacient o durere toracică, dereglări ale respirației și pacientul simte senzația de înădușeală, indiferent dacă pacientul este tânăr sau este de o vârstă mai înaintată. De obicei pacienții cu o vârstă mai înaintată, cu diferite comorbidități, cu imunitate compromisă, decurge boală mai grav.

Dar am avut și pacienți până la 30 de ani care nu s-au adresat în primele zile de boală. Boala a progresat cu afectarea sistemului respirator, s-a instalat o pneumonie cu insuficiență respiratorie ulterior, care a progresat și din păcate avem și persoane care au decedat, deoarece se afectează plămânii, se afectează alveolele, care sunt niște săculețe pline cu aer la nivelul plămânilor și în urma infecției SARS-cov-2 ele se distrug și pacientul are nevoie de oxigen, dar plămânul nu-și mai poate face funcția pe care a făcut-o anterior până la boală și apare insuficiența respiratorii, oboseală marcată, tulburări respiratorii.

La fel se afectează și aparatul cardio-circulator deoarece aflându-se mai mult timp în secțiile de reanimare mușchiul cardiac se obosește și survin și multe dereglări din partea aparatului circulator: se instalează hipertensiunea arterială dacă pacientul anterior nu a avut-o sau dacă a avut-o se se agravează boala, adică se mărește gradul hipertensiunii arteriale, se instalează insuficiența cardiacă, până la infarct miocardic acu. Sunt dereglări de circulație și microcirculație cu formarea trombozelor la nivelul vaselor sangvine de aceea se afectează schemă circulator.

La fel avem afectarea creierului la pacienții cu boala SARS-cov-2 din cauza că se dereglează circulația sangvină în creier și se formează diferiți trombi la nivelul vaselor creierului și pacientul poate avea accidente vasculare cerebrale, uneori până la deces. De asemenea, sunt afectați rinichii fiindcă tot avem vase sangvine în rinichi, ele detoxifiază organismul când este un proces inflamator și la nivelul rinichilor circulația se deteriorează și apar la fel microtrombi în rinichi.

În afară de aceasta, este afectat și sistemul neurologic. Pacientul când află că are așa o boală, știind cum s-a întâmplat altor rude sau alte persoane, este informat de la televizor, poate din presă, pentru dânsul este un stres și trece prin acest stres foarte greu, și pentru dânsul, și pentru rude, și pentru lucrătorii medicali, are dereglări de somn, el este mai iritant, mai agresiv, poate să apară semne de depresii și el refuză comunicarea cu rudele, cu alte persoane și este nevoie de o reabilitare în continuare și la acești pacienți”.

Medicul accentuează faptul că acești pacienți trebuie să fie reabilitați atât fizic cât și neuropsihic. Începerea reabilitării este necesară chiar din spital. Însă îndată ce se externează, pacientul trebuie să-și restabilească modul de alimentație, să se relaxeze mental, să-și recupereze tonusul muscular și de asemenea să-și redreseze respirația.

SILVIA IBRICIUC, MEDIC DE FAMILIE AL CENTRULUI DE SĂNĂTATE NISPORENI: „Noi avem secții de reabilitare specializate chiar la Spitalul raional Nisporeni sau la spitalele de nivel republican. Și în Centrul de Sănătate Nisporeni la fel avem centre de reabilitare, este kinetoterapeut, este psiholog. Pacienții dați au nevoie de un psiholog după tratamentul cu COVID.

Pacientul externat, deoarece nu s-a alimentat corespunzător, este nevoie să-și restabilească alimentația. Este recomandat ca pacientul să introducă în alimentația sa un nivel ridicat de proteine, de vitamine – C, D, E – și cu diferiți antioxidanți. Se recomandă de a exclude fast-food-urile, alimentele procesate, doar vitamine în stare proaspătă și de dorit ca alimentele date să și le pregătească singur, în cantități mai mici și să fie un conținut bogat din vitaminele sus enumerate.

La fel pacientul are nevoie de recuperarea tonusului muscular. După externarea din staționar se recomandă ca pacientul treptat să-și refacă tonusul muscular, deoarece la dânșii persistă slăbiciunile generale, greu să deplasează. Este recomandat să facă exerciții fizice începând la 5 minute de 5 ori pe zi, apoi treptat să mărească, a 2-a zi de exemplu 10 minute de 3 ori, pe urmă 15 minute de 2 ori, să meargă pe jos la aer curat și avem kinetoterapeutul, care oferă exerciții pentru pacienții dați.

La fel, e nevoie de recuperarea la psiholog, pentru că pacienții dați sunt stresți în continuare. Poate să persiste până la 3-6 luni niște schimbări psihoemoționale la pacient și este nevoie de multe ori ca pacientul să fie susținut de familie, de rude, de prieteni, de psihologul care activează în incinta centrului de sănătate, pentru a se reîncadra în societate treptat și a uita de toate problemele pe care le-a avut în legătură cu sănătatea sa.

La fel este nevoie ca să redresăm respirația, deoarece pacientul a avut și poate să aibă în continuare tulburări de respirație și dureri toracice. Pacientul, la un efort fizic mai intens, observă că apare o tulburare de respirație. Este nevoie ca pacientul să se oprească, să se liniștească, să se relaxeze și sunt recomandate așa exerciții: pacientul se relaxată, stă culcat sau așezat pe scaun cu coatele pe genunchi și pune o mână pe abdomen și face inspirații lente, până observă că mâna de pe abdomen se ridică și inspiră din nou, încet, și mâna de pe abdomen se relaxează și ea se retrage o dată cu abdomenul. La fel noi învățăm pacientul că când simte că are nevoie să se oprească să facă aceste exerciții respiratorii”.

La moment în raionul Nisporeni este un singur pacient infectat. Raionul a reușit să facă față pandemiei, să aibă grijă de pacienți, însă cu regret au fost înregistrate și peste 100 de decese.

SILVIA IBRICIUC, MEDIC DE FAMILIE AL CENTRULUI DE SĂNĂTATE NISPORENI: „Vreau să vă informez că pe parcursul anilor trecuți noi am avut 5354 pacienți infectați cu COVID-19. La moment avem doar un pacient din Nisporeni care se tratează ambulator. Dacă în primii ani erau forme mult mai grave de infecția SARS-cov-2, în ultimii ani avem cu forme de gravitate medie și ușoară, care se tratează în ambulator și mai puțin în staționar. Spre regret, avem și 113 decedați, dintre care 8 dintre ei au decedat la domiciliu, iar ceilalți au fost internați.

Pacienții internați au fost cu o vârstă mai înaintată, când s-a investigat și s-a constatat că pacientul face o pneumonie gravă, când scade saturația cu oxigen sub 95, 92, 93, chiar și mai jos la pacienții care au în medie 2-3 boli, de obicei pacienți cu hipertensiune, boli cardiovasculare, pacienți cu diabet zaharat, pacienții cu obezitate și pacienții cu o imunitate compromisă”.

Medicul îndeamnă cetățenii să se protejeze, în continuare, de infectare, prin respectarea celor mai simple metode și prin administrarea vaccinului anti-COVID.

SILVIA IBRICIUC, MEDIC DE FAMILIE AL CENTRULUI DE SĂNĂTATE NISPORENI: „Totuși, metoda cea e mai eficientă pentru a ne feri și a ne salva de infecția SARS-cov-2 este protecția personalului medical, protecția persoanei în cauză. Fiecare pacient trebuie să conștientizeze că dacă el nu o să se protejează singur pe el de alți pacienți, atunci efectul este zero. Rămâne în continuare spălarea mâinilor de câteva ori pe zi, purtarea mănușilor la necesitate, purtarea măștii, păstrarea distanței sociale, cel puțin un metru și la apariția primelor simptome de răceală pacientul este obligat să se adreseze la medicul de familie pentru a i se da un tratament, pentru a fi testat la infecția SARS-cov-2. Totuși, o măsură, cea mai bună pentru a preveni infectarea și a ridica imunitatea, a ne nu ne îmbolnăvi de această infecție, pentru a nu avea consecințe după boală, rămâne vaccinarea. La moment avem peste 25 000 de persoane vaccinate raion, ceea ce este puțin peste 30 %, dar asta este puțin. Este nevoie ca să fie cel puțin 70% din pacienți vaccinați. Atunci o să fim siguri că nu ne vom infecta de acest virus care aduce această boală gravă, care duce la consecințe, de multe ori la invalidizare”.

În raion urmează a fi aduse și vaccinuri antigripale, care se recomandă a fi făcute împreună cu vaccinul împotriva COVID.

SILVIA IBRICIUC, MEDIC DE FAMILIE AL CENTRULUI DE SĂNĂTATE NISPORENI: „Săptămâna trecută au fost vaccinați 19 pacienți. Chem în continuare ca pacienții să se vaccineze, doar așa facem o imunitate bună. E dovedit că doar prin vaccinare să face o imunitate bună și suntem protejați de virusul SARS-cov-2. Chiar dacă pacientul a fost bolnav, să recomandă, dacă a fost o formă ușoară, îndată după ce a suportat infecția, după 14 zile de exemplu, să se adreseze medicului și va fi vaccinat. Avem vaccin disponibil. Urmează următoarele săptămâni să fie adus în centrul sănătate și vaccinul antigripal, care se recomandă de efectuat împreună cu vaccinul împotriva virusului SARS-cov-2 pentru a fi sănătoși, pentru a avea o societate sănătoasă”.

În context, Silvia Ibriciuc a explicat și sindromul COVID de lungă durată. Simptomele acestuia țin mai mult de 4 săptămâni. 

SILVIA IBRICIUC, MEDIC DE FAMILIE AL CENTRULUI DE SĂNĂTATE NISPORENI: „Dereglări de somn, depresii, dureri musculare, cefalee, indispoziție mai mult de 4 săptămâni, atunci vorbim despre sindromul long – COVID sau COVID de lungă durată.

Este necesar la fel de a se adresa la medicul de familie și de a recupera pacienții. Această problemă încă nu este studiată definitiv, dar se studiază. S-au inclus activ medici din Marea Britanie, ghidați din Organizația Mondială a Sănătății. Dar se studiază întrebarea dată, va fi elaborat un ghid pentru pacienții care suportă sindromul long – COVID, adică acei pacienți la care persistă simptomele date mai mult de 4 săptămâni, atunci vorbim despre un COVID de lungă durată sau sindrom long – COVID. La fel acești pacienți au nevoie de recuperare psihoneurologică, de recuperare musculară, de o alimentație sănătoasă.

De multe ori este nevoie ca pacienții, adresându-se la medicul de familie, să fie consultați și examinați mai profund, cu analizele ulterioare, cu investigații la un nivel mai performant, adică radiologii, tomografii și altele. Dacă este nevoie de îndreptat acești pacienți la specialiștii raionali sau chiar la specialiștii republicani”.

De la începutul campaniei de vaccinare, în Republica Moldova au fost administrate 2 223 527 doze de vaccin. 1 072 371 persoane s-au vaccinat cu schema completă.

Related posts

CEC a aprobat Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale în mass-media

Albasat

Alcoolul din sângele gravidei ajunge la copil și poate provoca dizabilitate

AlbasatTV, Nisporeni

Половина заявок на пересмотр пенсии по возрасту уже подана

Albasat

Leave a Comment