Tinerii din Chișinău cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani au posibilitatea să participe în activități de voluntariat, cluburi de interese, au acces la servicii de dezvoltare personală și animare a timpului, orientare în carieră, consiliere juridică și psihologică. De la începutul anului 2022, peste 13 mii de tineri au trecut pragul Centrului municipal de Tineret. Spații prietenoase tinerilor sunt create atât în locuri publice, cât și în cadrul Centrelor de Tineret. Municipalitatea își anunță intenția să intensifice activitățile de susținere a tinerilor în următorii câțiva ani. Inclusiv urmează să fie elaborată o strategie dedicată tinerilor. Un obiectiv planificat este și obținerea titlului de „Capitală Europeană a Tineretului”.
Împuternicirea tinerilor la nivel de comunitate
Municipalitatea a alocat în anul 2022 Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS) și Centrului de Tineret Chișinău peste opt milioane de lei pentru activități și programe care vin să susțină tinerii. Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției, spune că tinerii din municipiul Chișinău sunt implicați în mai multe activități de dezvoltare personală prin intermediul serviciilor gratuite pe care le oferă Centrul de Tineret Chișinău și filialele acestuia. Activitățile organizate contribuie la dezvoltarea unor competențe și abilități cheie pentru a deveni cetățeni activi în societate.
„Tinerii sunt implicați activ în acțiuni civice, iar o dovadă în plus este și participarea acestora în acțiunile de voluntariat de la Centrele de Tineret, unde se implică peste 300 de voluntari. Mai mult ca atât, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, noi am reușit să mobilizăm peste 600 de voluntari în gestionarea crizei de refugiați, lucru care dovedește o dată în plus cât de implicați sunt tinerii din capitală”, a afirmat șeful adjunct al Direcției.
Petru Grecu, directorul Centrului municipal de Tineret, spune că majoritatea proiectelor implementate în cadrul Centrului sunt finanțate din bugetul municipal. Este încurajator faptul că au fost inaugurate patru filiale ale Centrului municipal de Tineret, astfel că tinerii practic în toate sectoarele capitalei au acces la un complex larg de servicii. Acum se află la etapa de implementare un proiect în parteneriat cu UNICEF Moldova și cu Primăria municipiului Chișinău în care sunt implicați tinerii refugiați. Tinerii refugiați sunt încadrați în activitățile Centrului, pot să facă voluntariat, să participe în orice activitate.
„Dezvoltarea continuă a serviciilor și a Centrelor este prioritate zilnică și un obiectiv pentru municipalitate și, respectiv, pentru Centrul municipal de Tineret. Vrem ca tinerii să afle despre oportunitățile pe care le oferă municipiul Chișinău. Am vrea să dezvoltăm servicii de suport pentru tineri aflați în grupul de risc. Avem echipa mobilă a Centrului cu care mergem în sectoarele și cartierele unde tinerii au acces mai redus la oportunități și servicii, inclusiv lucrăm cu tinerii care nu sunt încadrați în câmpul muncii, lucrăm cu tinerii în centre de plasament pentru că ei la fel sunt o prioritate. Tradițional anual organizăm paneluri de discuții cu tinerii ca să vedem ce idei ne propun ei pentru anul bugetar 2023. Tot timpul când planificăm o activitate a Centrului, ne consultăm cu tinerii ca să avem și participarea din partea lor”, a spus directorul Centrului.
Dezvoltarea potențialului tinerilor specialiști
Direcția generală educație, tineret și sport, în comun cu Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova și cu Sindicatele din municipiul Chișinău, organizează periodic instruiri cu tinerii specialiști pentru a-i ajuta din punct de vedere profesional să se integreze în noile colective, în activitățile care le au. „Municipalitatea creează un climat favorabil psiho-emoțional al cadrelor tinere care sunt încadrate în instituțiile de învățământ. Ne bucurăm că în fiecare an avem tineri care se angajează în instituțiile noastre educaționale. În acest an, dar și în anii trecuți, Primăria a venit cu un suport pentru tinerii angajați în sistemul educațional care nu au domiciliul în orașul Chișinău prin alocarea de 2000 de lei pentru achitarea gazdei”, a precizat șeful adjunct al DGETS.
Primăria municipiului Chișinău a lansat Programul municipal Start-up pentru tinerii care își doresc să inițieze o afacere. Susținerea municipalității este de până la 200 de mii de lei. Iar pentru tinerii care au lansat deja o afacere din surse creditare municipalitatea va fi oferit suport pentru rata dobânzii în ultimele 12 luni, în suma de până la 100 de mii de lei. Totodată, Primăria Chișinău își propune să lanseze incubatoare de afaceri care să susțină și să ofere spații de lucru pentru tinerii antreprenori. DGETS, împreună cu Centrul municipal de Tineret Chișinău, implementează Programul municipal de granturi pentru tineri și organizații de tineret în sumă de 500 de mii de lei pentru anul 2022. În total sunt șapte organizații de tineret care implementează programe pentru tineri în diverse domenii.
Petru Grecu, directorul Centrului municipal de Tineret, spune că tinerii care vor să se încadreze în câmpul muncii se ciocnesc cu diverse provocări. De aceea pentru fiecare trebuie să fie găsite activități și să fie impulsionată implicarea lor. Sondajele de opinie arată că tinerii își doresc mai multe programe de abilitare economică. Municipalitatea a pregătit deja și a lansat un set de activități în domeniu, cum ar fi programul municipal „Start-up pentru Tineri și Migranți”. Este un program aprobat de către Consiliul municipal de Tineret. „Ne propunem să motivăm tinerii să lanseze o afacere ca să apară motivația de a rămâne acasă. Tinerii de la 18 până la 40 de ani care vor să lanseze o afacere, au o idee de afacere, trebuie să urmărească pagina Primăriei pentru că acolo urmează să fie publicate toate informațiile, pașii de parcurs, documentele necesare. Contribuția tinerilor este de minimum 30% din valoarea proiectului investițional”, a comunicat directorul Centrului.
Petru Grecu spune că solicitările tinerilor mereu sunt luate în vizor când se elaborează vreun program. Se află la etapa de implementare o platformă online – aplicație mobilă „E-tineret”, prin intermediul căreia toți tinerii din Chișinău, la un click de distanță, vor avea acces la toate informațiile ce țin de oportunități și servicii pentru tineri.
Capitala tineretului
Chișinăul a concurat pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului în anul 2024. La a treia tentativă de înscriere în cadrul acestei competiții, orașul a ajuns în finală. Programul Capitală Europeană de Tineret este un concurs anual, organizat de Forumul European de Tineret (YFJ), menit să încurajeze implementarea proiectelor de dezvoltare a tineretului la nivel local și să îmbunătățească relațiile dintre Europa și nivelurile locale. Recent Primăria Chișinău a cerut ca anul 2023 să fie dedicat tinerilor. Potrivit lui Andrei Pavaloi, anul tineretului va scoate în evidență domeniul tineretului și toate activitățile care au fost planificate până acum. „Anul tineretului este despre implicarea tuturor tinerilor și promovarea acestora. Vrem să ajungem la câți mai mulți tineri ca fiecare să se simte că este un locuitor al municipiului Chișinău”, a spus șeful adjunct al DGETS.
Petru Grecu a menționat că anterior tinerii nu au fost o prioritate, inclusiv pentru municipiul Chișinău. Iar în ultimii 2-3 ani activitățile sunt tot mai multe pe domeniul de tineret. De aceea această inițiativă este salutată de Centrul municipal de Tineret. Ea va impulsiona fiecare tânăr să se implice mai mult, să facă voluntariat, să participe activ în viața societății. „Este anul nostru prin care putem să facem o schimbare pentru comunitate. În anul tineretului vom încerca să facem multe conexiuni cu diferiți actori în capitală. Vom interacționa și cu elevii, și studenții, și Consilii locale de tineret, ale elevilor. Vom face o conexiune mult mai mare, ceea ce poate n-am reușit să facem în această perioadă”, a spus el.
Primăria municipiului Chișinău lucrează momentan la proiectul „Strategiei municipale de dezvoltare a sectorului de tineret pentru anii 2023-2028”, care prevede mai multe acțiuni de dezvoltare a sectorului de tineret pe diverse domenii prioritare, precum servicii pentru tineri, participarea tinerilor și voluntariat, antreprenoriat, sănătatea tinerilor. Aceasta strategie urmează sa fie aprobată de către Consiliul municipal Chișinău unde sunt prevăzute si acțiuni concrete în atingerea tuturor obiectivelor propuse până în anul 2028.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan