Roman Guneavîi, expert în development, acuză reprezentanții procuraturii de lipsă de acțiune în cazul construcției unui bloc locativ multietajat pe strada Mateevici din capitală. Potrivit lui, Agenția pentru Supraveghere Tehnică a fixat mai multe nereguli care confirmă ilegalitatea construcției, însă se constată o lipsă totală de reacție pentru tragerea la răspundere a persoanelor care au admis ilegalitățile. Roman Guneavîi mai spune că nici Ministerul Culturii nu a intervenit în acest caz de ilegalitate vizibilă.
„Pentru a câta oară, Procuratura nu a depistat vreo acțiune ilegală admisă de funcționarii care au eliberat acte permisive vizibil ilegale”, a declarat Roman Guneavîi într-o conferință de presă la IPN.
Potrivit expertului, procurorii au venit cu un demers către Agenția pentru Supraveghere Tehnică prin care i-au solicitat să vină cu o evaluare a prejudiciilor. „Reiese că astăzi, dacă nu avem o estimare a prejudiciilor, nu avem nici încălcarea legii? Tocmai aceasta reiese din abordarea Procuraturii”, a notat expertul.
Acesta a făcut apel către președintele țării și către premier, menționând că există un șir de propuneri pentru a îmbunătăți situația patrimoniului cultural și istoric. În opinia sa, în primul rând este necesară efectuarea de urgență a unui audit al stării monumentelor istorice din centrul istoric al orașului Chișinău. De asemenea, este necesar să fie identificate toate neregulile admise, dar și să fie efectuată o analiză minuțioasă a tuturor actelor permisive eliberate până acum.
Expertul s-a referit și la mai multe acțiuni promise ani la rând, cum ar fi strămutarea Autogării și a Pieței Centrale. Potrivit lui, acest lucru așa și nu s-a întâmplat pentru că de acolo „se hrănesc” persoane interesate de a le păstra.
În altă ordine de idei, expertul a menționat că Consiliul municipal Chișinău a aprobat Regulamentul local de urbanism temporar, prin decizia sa din 2021, bazată pe avizul de la Ministerul Culturii. Însă acest aviz nu a fost publicat pe pagina web a instituției. În realitate acest aviz conținea trei momente importante pe care Primăria Chișinău le-a omis. În opinia sa, acesta și este motivul pentru care administrația publică locală a evitat să publice avizul în cauză. Mai mult ca atât, și reprezentanții Ministerului Culturii au tăcut mai bine decât un an referitor la situația dată.
Roman Guneavîi a menționat o altă situație care în viziunea sa este ieșită din comun este cea în care Primăria i-a solicitat în septembrie 2021 Ministerului Culturii să anuleze 28 de avize, lucru care așa și nu s-a întâmplat. Drept răspuns, Ministerul a precizat că acest demers s-a pierdut. Printre aceste avize care urmau a fi anulate pe motiv de ilegalitate se număra și cel cu privire la construcția din strada Mateevici, a precizat Roman Guneavîi.
- Turneul Internațional la lupte libere din Nisporeni: Tot ce trebuie să știi!
- Ambasadori noi în Polonia, Bulgaria și Ungaria
- Incertitudine cu privire la mărimea compensațiilor. Sunt peste 664 de mii de cereri
- ANRE explică de ce a inițiat ajustarea urgentă a prețurilor la gaze
- Din patru kilograme de struguri moldovenești exportați, trei pleacă pe piața europeană