Autoritățile locale tergiversează soluționarea problemei animalelor fără stăpân în municipiul Chișinău. De la o zi la alta, situația devine tot mai gravă, susține o fostă angajată a Secției Control și Protecție a Animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Irina Iacovenco. Într-o conferință de presă la IPN, activista a menționat că la Necropola municipală, acolo unde sunt ținuți câinii capturați în oraș, nu mai este loc. Deși autoritățile au promis să creeze o întreprindere municipală care să gestioneze problema, lucrurile bat pasul pe loc.
Irina Iacovenco spune că la Necropola municipală sunt 280 de câini și nu mai este loc pentru alții. Contrar logicii firești a lucrurilo, aici sunt deținuți și câini neagresivi, în timp ce alții agresivi rămân pe străzile orașului. În acest moment este necesară o entitate, fie și întreprindere municipală, care să aibă în componența sa și un azil pentru maidanezi.
Fosta angajată a Secției Control și Protecție a Animalelor crede că întreprinderea municipală putea deja să activeze, dar nu există un interes real pentru crearea acesteia. Municipalitatea nu a asigurat până acum spații potrivite pentru deținerea animalelor, servicii umane de captare, care să nu facă rău animalelor. De doi ani la Necropola municipală nu există un medic veterinar, deși este firesc ca acesta să existe într-o entitate de acest fel.
Irina Iacovenco a menționat că orice informație despre întreprinderea municipală care urmează a fi creată se ține în taina. Nu se cunoaște care este numărul de animale pe care îi va putea găzdui. Nu se comunică unde va fi construită, cine o va conduce și nici când își va începe activitatea.
Fosta angajată a Secției Control și Protecție a Animalelor solicită audiență la primarul general, Ion Ceban, pentru a pune în discuție problema maidanezelor și soluțiile care necesită a fi aplicate.
Serghei Luncari locuiește lângă azilul de câini AOVA, gestionat de o asociație obștească, și spune că de la începutul acestui an au fost fixate deja două cazuri în care animalele au atacat copii. Oamenii au depus plângeri la Primărie, dar au rămas neobservate. Locuitorii din zonă cer autorităților să intervină.
Valentin Talmaci, președintele Asociației apicultorilor din sectorul Râșcani, spune că azilul AOVA, deschis în 2009, se află în imediata apropiere a prisăcilor Asociației. Deși apicultorii s-au plâns de nenumărate ori că haite de câini agresivi întreținute la azil intră pe tertoriul lor, dar și în curțile blocurilor locative din preajmă, măsuri nu au fost luate.
- Deputatul Radu Marian anunță audieri parlamentare privind situația din domeniul energetic
- ANRE a amânat ședința la care urma să aprobe tarife majorate la gazele naturale
- Planul Gazprom pentru 2025 nu prevede tranzitul prin Ucraina către Europa, surse
- Peste 9 milioane de euro, suportul financiar al Danemarcei pentru Moldova în 2024
- Cursul valutar oficial la 27.11.2024