ALBASAT
Societate

Vicepremierul Popescu a vorbit la Bruxelles despre sancționarea oligarhilor fugari

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, a vorbit la Bruxelles despre sancționarea oligarhilor fugari. Șeful diplomației moldovenești a declarat că Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a lupta împotriva corupției și de a-și proteja instituțiile, transmite IPN.

Nicu Popescu precizează că, la invitația înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a participat, alături de miniștrii afacerilor externe ai statelor membre ale UE, la Consiliul UE pentru Afaceri Externe care se desfășoară la Bruxelles, Regatul Belgiei.

În intervenția sa, vicepremierul a reiterat angajamentul ferm al Republicii Moldova pentru aderarea la UE, un proiect al păcii, democraţiei şi prosperității. „Am reflectat asupra anului trecut, unul plin de șocuri. Securitatea noastră a fost amenințată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe care l-am condamnat şi îl condamnăm vehement. În această perioadă, Republica Moldova s-a confruntat cu mai multe crize: umanitară, economică şi energetică, făcând în continuare faţă unui război hibrid. În discursul meu de la Bruxelles am subliniat că Republica Moldova, cu sprijinul partenerilor externi, a reușit să facă față acestor provocări”, afirmă ministrul de externe.

Potrivit lui, autoritățile de la Chișinău au reușit cu succes să gestioneze fluxul de refugiați din Ucraina, cauzat de războiul brutal al Federației Ruse. Au demonstrat că pot accesa resurse alternative de energie prin conectarea la rețelele electrice și de gaze ale UE, contribuind astfel la îmbunătățirea securității energetice și reducerea dependenței față de gazul rusesc.

„La Bruxelles am discutat şi despre intensificarea cooperării cu UE în domeniul securităţii şi apărării. M-am referit la asistența de care beneficiem prin intermediul Facilităţii Europene pentru Pace, cooperarea cu Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă Frontex, consolidarea hub-ului Republica Moldova-UE pentru securitatea internă şi colaborarea cu Centrul Satelitar al Uniunii Europene”, menționează vicepremierul.

Oficialul a discutat şi detașarea în Republica Moldova a misiunii civile cu mandat de consiliere în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună pentru a spori capacitatea Republicii Moldova de a răspunde provocărilor curente. „I-am informat pe interlocutorii mei despre progresele înregistrate în realizarea celor 9 recomandări expuse în opinia Comisiei Europene, precum şi despre intensificarea eforturilor de a transpune acquis-ul comunitar în legislaţia naţională”, a notat ministrul de externe.

O altă temă de interes comun a fost şi summitul Comunităţii Politice Europene pe care Republica Moldova îl găzduieşte în iunie 2023. „Am reiterat că reuniunea este un element de sprijin diplomatic important pentru Republica Moldova într-un context regional dificil. Ca şi alte ţări, noi suntem interesaţi de dezvoltarea unor proiecte concrete de cooperare în cadrul Comunităţii. În acest ultim an am dat dovadă că putem face față unor situații de criză extrem de grave. Republica Moldova va rămâne ferm pe calea aderării la UE și va lucra alături de și cu sprijinul prietenilor noștri pentru a păstra și fortifica pacea, democrația și parcursul nostru european”, a mai spus Nicu Popescu.

Related posts

Purtătorul de cuvânt al Guvernului lansează un produs mediatic nou

AlbasatTV, Nisporeni

Aproape 3 900 de cazuri suspecte de violență asupra copilului, raportate în acest an școlar

AlbasatTV, Nisporeni

Vitalie Marinuța: Mercenarii Wagner acționează, deseori, contrar ordinelor conducerii de la Moscova

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment