Se simte o ușoară stare de oboseală în rândul societății, însă tot poporul este determinat să reziste până când Ucraina va reveni la frontierele sale din anul 1991. O spune ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, la doi ani de la declanșarea unei agresiuni militare totale a Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit diplomatului, țările europene susțin, în continuare, financiar și militar Ucraina, iar SUA vor fi alături de administrația de la Kiev, indiferent cine va câștiga cursa pentru Casa Albă din acest an, notează IPN.
La 24 februarie se împlinesc doi ani de la declanșarea agresiunii militare la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, se împlinesc 10 ani de la anexarea peninsulei Crimeea. Ambasadorul Marko Șevcenko spune că poporul ucrainean este determinat să reziste tuturor presiunilor și să-și apere țara de acțiunile barbare ale Rusiei.
„Ucraina trebuie să se întoarcă la starea de normalitate, în limitele frontierei ei din 1991. Asta este ținta principală a Ucrainei. E o sarcină dificilă, trebuie să muncim din greu, să ne apărăm țara, dar suntem deciși să rezistăm. De ce Putin a declanșat acest război? Pentru că el gândește în baza conceptelor din secolele XVIII-XIX, când miza principală erau teritoriile. Doi ani de război este foarte mult, eu n-am văzut sondaje de opinie privind starea de spirit printre militari, dar se simte oboseala societății. În același timp, activitatea președintelui țării pe domeniul apărării este susținută de 80% din populație. Nu știu niciun lider politic din lume, care aflându-se la al cincilea an de mandat, să se bucure de suportul a 80% din populație”, a spus ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” de la postul public de televiziune Moldova 1.
Cu referire la o eventuală victorie a lui Donald Trump la alegerile din 5 noiembrie, ambasadorul ucrainean a menționat că poporul american susține Ucraina. Potrivit diplomatului, suportul SUA pentru Ucraina se va menține, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului.
„Uniunea Europeană a adoptat decizia privind alocarea a 50 de miliarde de euro, Germania a dublat ajutorul militar pentru anul curent oferit Ucrainei. Când e vorba de Donald Trump, eu sunt omul care crede faptelor, nu vorbelor. Trump a fost cel care a oferit Ucrainei arma sofisticată de tip Javelin, acest gest a fost făcut înainte de război, când majoritatea politicienilor europeni considerau că așa ceva nu se poate. Trump a răspuns solicitărilor Ucrainei și a transmis un șir de Javelin-uri pe care Ucriana le-a folosit la începutul războiului. În cursa electorală politicienii spun diferite lucruri, dar trebuie să ne uităm la fapte. Majoritatea populației SUA sprijină Ucraina și consideră că Ucraina trebuie sprijinită în continuare. De aceea, consider că ajutorul acordat Ucrainei va depinde într-o măsură mai mică de personalitatea președintelui ales la sfârșitul anului curent”, a explicat diplomatul ucrainean.
La începutul lunii februarie, toți cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au convenit să acorde Ucrainei un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan