Republica Moldova a înregistrat un progres în ceea ce privește participarea femeilor în procesul decizional, depășind atât Ucraina, cât și Georgia. După alegerile parlamentare din 2021, 40% din fotoliile de deputați au fost ocupate de femei, în comparație cu 4% în anul 1990, transmite IPN cu referire la un raport internațional realizat de Fundația Konrad Adenauer.
Potrivit raportului „Reprezentarea femeilor în procesul decizional: perspective și provocări în Moldova, Ucraina și Georgia”, o creștere mai mică a reprezentării femeilor la conducere se atestă în Ucraina și Georgia, de altfel ambele țări nu acoperă media globală de 27%.
Prezența femeilor în legislativul georgian a crescut de la 14% în 2019 la 19% în 2023. În ceea ce privește funcțiile guvernamentale, femeile din Georgia ocupă 16,7% din posturile de ministru și 23,5% – de viceministru.
În Ucraina, reprezentarea politică a femeilor la fel s-a îmbunătățit, acestea ocupând 21% din fotoliile parlamentului ucrainean. În pozițiile guvernamentale și judiciare, 25% din funcțiile de primul nivel sunt ocupate de femei.
În Republica Moldova femeile sunt mai prezente în administrația locală. După scrutinul local din anul trecut, ponderea femeilor alese în funcții de primar a crescut și a ajuns la rata de 24% din totalul primarilor din Republica Moldova. Totodată, 47,2% din consilierii locali și 45,3% din cei raionali/municipali sunt femei.
Autorii raportului internațional constată că participarea crescută a femeilor în politica ultimilor ani este rezultatul sistemului de cote duble, care asigură oportunități și șanse egale pentru femei și bărbați.
- Mandatul de președinte a fost validat de Curtea Constituțională
- Sistemul electroenergetic din Moldova nu a fost afectat de atacul aerian din Ucraina, Moldelectrica
- Este ultima zi în care mai pot fi solicitate compensații pentru noiembrie
- Crește numărul femeilor implicate în procesul decizional
- Cursul valutar oficial la 28.11.2024