În trimestrul II al anului curent, veniturile populaţiei au constituit în medie 2227 de lei lunar per persoană, în creştere cu 9,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS), citate de IPN.
Câştigurile din activitatea salarială sunt cea mai importantă sursă de venit a populaţiei, contribuind în proporție de 43,2% la formarea veniturilor. Urmează prestațiile sociale, care au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 22%. Transferurile băneşti din afara ţării – 17,7%, iar câştigurile obţinute din activităţile agricole şi non-agricole reprezintă 13,8%.
Veniturile populaţiei de la oraşe au fost de 1,3 ori mai mari comparativ cu veniturile populaţiei de la sate. Populaţia rurală, în comparaţie cu cea urbană, este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării.
Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în trimestrul II al anului curent au constituit în medie per persoană 2245,3 lei, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 8%. Cea mai mare parte a cheltuielilor, 44,3%, este destinată consumului alimentar. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 18,4%, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,4%.
Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru sănătate – 5,5%, comunicaţii – 4,5%, transport – 3,9%, dotarea locuinţei – 3,8%, învăţământ – 0,5% etc.