Portal de știri
Societate

CSE a dispus măsuri pentru a reduce consumul de energie electrică

Iluminatul interior al clădirilor urmează să fie redus cu cel puțin 30%, acolo unde este posibil, și va fi deconectat imediat ce încăperile vor fi eliberate. În același timp, urmează a fi deconectate havuzurile, vitrinele, iluminatul decorativ, arhitectural și publicitar, cu excepția iluminatului firmelor în timpul orelor de program. Prevederile se conțin într-o dispoziție emisă de Comisia pentru Situații Excepționale, transmite IPN.

Potrivit dispoziției CSE, administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor asigura funcționarea instalațiilor de încălzire în regim minim sau la o temperatură ce nu va depăși 19 grade Celsius, iar în afara orelor de lucru – 15 grade Celsius, în măsura în care capacitățile tehnice permit acest lucru.

Funcționarea scărilor rulante/escalatoarelor urmează a fi întreruptă între orele 07.00-11.00 și 18.00-23.00, cu excepția celor utilizate pentru transportarea mărfurilor și greutăților, precum și a cazurilor când suspendarea poate afecta securitatea și sănătatea oamenilor.

CSE a dispus ca întreprinderile care folosesc în procesul de producere cuptoare electrice și instalații de topire electrică să organizeze programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor 07.00-11.00 și 18.00-23.00. În aceleași intervale de timp, administratorii întreprinderilor de alimentare cu apă și canalizare vor reduce la minimum consumul de energie electrică prin reglarea regimului de funcționare a pompelor bazinelor de acumulare.

Măsuri necesare pentru reducerea consumului de energie electrică vor fi întreprinse și de către autoritățile publice centrale și locale. Acestea includ reducerea consumului de energie electrică, în special, în orele de vârf, înlocuirea lămpilor incandescente cu becuri de tip LED și întreruperea iluminatului stradal pe timp de zi (între orele 07.00-18.00). La rândul lor, administratorii blocurilor de locuit și ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa, la parter, anunțul prin care se recomandă evitarea folosirii liftului în intervalele 07.00-11.00 și 18.00-23.00.

Datele privind consumul lunar de energie electrică al instituțiilor publice, comparativ cu ultimii trei ani precedenți, vor fi transmise de către furnizorii și distribuitorii de energie electrică și publicate pe site-ul controlezfactura.gov.md de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Conform dispoziției CSE, derogarea adoptată anterior privind scutirea SA „Termoelectrica” de la plata accizei pentru păcură se va aplica și altor agenți economici care efectuează importuri pentru aceasta.

Related posts

Peste un milion de persoane diagnosticate cu coronavirus s-au vindecat, la nivel mondial

Albasat

Cursul valutar oficial la 28.01.2021

Albasat

FMI a luat notă de acțiunile de urmărire penală ce vizează BNM

Albasat

Leave a Comment