Începutul noului an școlar, 2021-2022, a venit cu o nouă provocare pentru angajații din învățământ, legată de situația pandemică. Astfel, profesorii și personalul auxiliar care nu s-au vaccinat anti-COVID au fost puși în situația să aleagă – fie se imunizează, fie prezintă o dată la 14 zile un test negativ pe care trebuie să-l plătească din buzunar. Decizia, emisă de Ministerul Sănătății a generat controverse aprinse, însoțite de argumente pro și contra. Despre ce cred profesorii și cum se desfășoară procesul de imunizare într-o simplă instituție de învățământ, din provincie, ne-a relatat ne-a relatat Valeriu Dima, directorul Liceului Teoretic „Boris Cazacu” din orașul Nisporeni.
„În Liceul Teoretic „Boris Cazacu” această problemă este la ordinea de zi. Fiecare înţelege care este necesitatea vaccinării. Din 27 de cadre didactice avem vaccinate 26, ceea ce constituie 96,3 % din numărul cadrelor didactice. Dacă să vorbim de întregul corp de angajaţi, luând în considerare şi personalul nedidactic şi auxiliar, atunci procentajul este de 88,4 %. Mai avem câţiva angajaţi din contingentul celor auxiliari, care mai stau la gânduri”.
Dar, dacă unii profesori s-au dovedit a fi extrem de responsabili și s-au vaccinat încă din primele zile când au avut această posibilitate, mai rămân și din cei care refuză să o facă, invocând motive bazate inclusiv pe informații false difuzate de adversarii procesului de imunizare anti-COVID sau cei care cred tuturor teoriilor conspiraționiste lansate în perioada pandemiei.
„Vaccinarea, neapărat, trebuie să persiste în rândul tuturor, mai ales a cadrelor didactice! Dacă la început, în rândul colegilor mei mai auzeam nişte suspiciuni, că n-ar trebui, nu e obligatoriu şi dacă va trebui atunci o să mă vaccinez, cu timpul ne-am convins că vaccinarea trebuie să fie. Cu regret, cazurile de îmbolnăvire cresc în loc să se micşoreze, a fost o perioadă când parcă se atenuase situaţia, dar a luat iarăşi amploare şi de aceea, pericolul încă ne paşte!„, a spus Tatiana Strîmbeanu, profesoară de limba şi literatura română.
Pe lângă persoanele afectate de mituri şi ipoteze, mai sunt şi profesorii care au contraindicaţii de la medic. Aceştia se arată deschişi, mărturisind că se vor imuniza în viitorul apropiat sau deja sunt imunizaţi, scăpând de contraindicaţii.
„Colectivul profesoral, în mare parte, s-a vacinat în acest an. Sunt pentru vaccinare, sunt pentru imunizarea populaţiei, fiindcă consecinţele Covid 19 pot fi destul de dăunătoare pentru populaţie. Recomand tuturor cadrelor didactice, care au tangenţă cu un număr mare de persoane zilnic, să se vaccineze pentru binele sănătăţii lor„, a menționat Dumitru Marian, profesor de geografie.
De la începutul pandemiei, sistemul educaţional din R.Moldova a fost grav afectat, frica fiind unul dintre sentimentele care a dominat pentru început printre elevi și profesori. Acum lucrurile par să se schimbe.
„M-am vaccinat. A fost, probabil, la începutul pandemiei, starea aceasta de frică şi de necunoscut, însă acum nu frica este ceea ce simt. Este doar o doză mai mare de responsabilitate, nu doar pentru viaţa noastră, dar şi pentru cea a copiilor, pentru că ei sunt o prioritate în mediul educaţional. Cred că ar trebui în general de înlocuit cuvântul „frică” cu „responsabilitate”, a spus Alexandrina Melinte, profesoară de limba engleză.
Situația epidemiologică tensionată din R.Moldova, la fel ca și din întreaga lume, i-a determinat deci și pe elevi, și pe profesori să poarte mai multă grijă unul altuia, să respecte regulile de protecție generală și igienă personală, pentru a putea reveni fizic în clasele școlii.
„În perioada pandemiei, sigur că s-au impus multe reguli. Şi cred că noi, în primul rând, ar trebui să le respectăm. Avem în prim plan sănătatea copiilor, sănătatea colegilor noştri. Eu sunt vaccinată, fapt care confirmă că mă gândesc la sănătatea colegilor mei, sănătatea copiilor şi cred că numai vaccinul ne poate apropia”, susține Natalia Bejan, profesoară de limba şi literatura română.
Şefa Spitalului raional Nisporeni, Lidia Crăciun, explică de ce este atât de importantă vaccinarea şi de ce sunt atâtea persoane care se tem, crezând cu prea multă ușurință unor superstiții: „Cu părere de rău aşa este natura omului. Mai uşor se crede la nişte mituri, nişte fake-uri, nişte ştiri false, decât nişte ştiri bazate ştiinţific. Vaccinul, la momentul de faţă este unica oportunitate ca să scăpăm de această pandemie. În istoria omeniri au fost nenumărate pandemii şi numai cu vaccina au fost stopate. Înafară de aceasta noi am scăpat de foarte multe boli, tot datorită vaccinării populaţiei. Trebuie să înţelegem toţi: vaccinul este unica portiţă de ieşire din această pandemie„.
Alexandru Cornei, şeful Direcţiei Centrul Sănătate Publică Ungheni, atenţionează cetăţenii că situaţia este critică, iar numărul de cazuri şi cel de decese creşte de la o zi la alta: „De la începutul pandemiei până în prezent avem confirmate 2437 de cazuri cu infecţia COVID 19. Cazuri active la moment sunt 70. De la demararea campaniei de vaccinare, per raionul Nisporeni, avem 8639 de persoane imunizate, echivalentul la 21 % din populaţia eligibilă pentru vaccinare„.
În raionul Nisporeni, circa 70 % din personalul didactic este vaccina (dintre care 73% din şcoli şi 53% din instituţiile de educaţie timpurie), iar în rândul personalului auxiliar, per raion sunt vaccinaţi circa 57% (dintre care 65% în şcoli şi 44% în instituţiile de educaţie timpurie), ne-a comunicat Rodica Marian, șefă adjunctă a Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport din Nisporeni. Ea remarcă și o dinamică pozitivă la acest capitol, rata de vaccinare fiind în creștere cu aproximativ 60% față de cea de acum o săptămână.
La nivel național, peste 718 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt deja vaccinaţi cu ambele doze, însă procesul se desfășoară încă prea lent și sub așteptări, potrivit autorităților din sănătate.
Editor: Valeriu Cațer