ALBASAT
Actualitate Diverse Nisporeni Societate

„De la lume adunate și-napoi în lume date” – șezătoarea tradițiilor la Gimnaziul ‘Ștefan cel Mare’ din Nisporeni

     Recent, Sala de festivități a Gimnaziului ,,Ștefan cel Mare’’ Nisporeni a găzduit șezătoarea „De la lume adunate și-napoi în lume date”. Comunitatea locală s-a reunit pentru a sărbători tradițiile neamului.

     „Am vrut să readucem atmosfera șezătorilor de altădată, unde comunitatea se aduna să lucreze, să povestească, să împărtășească bucurii, dar și din înțelepciunea populară. Este nu doar o activitate culturală – este o lecție de suflet. Ne-am dorit ca participanții să simtă legătura cu trecutul, să redescopere tradițiile românești și să înțeleagă cât de importante sunt rădăcinile noastre spirituale”, a spus învățătoarea Anastasia Starosta, coordonatoarea evenimentului.

     Atmosfera șezătorii – un salt în trecut

     Membrele Cercului de creație de la Casa Națională Nisporeni s-au prezentat cu o expoziție de lucrări croșetate și brodate cu migală. Acestea, dar și covoarele țărănești, obiectele tradiționale expuse, coșurile cu bunătăți culinare naționale, straiele populare în care au fost îmbrăcați participanții, toate au creat  atmosfera autentică a șezătorii.

     Evenimentul  care a unit generațiile

     Șezătoarea a adunat în aceeași sală câteva generații:  elevi ai instituției – gazdă, dar și de la Liceul ,,Prometeu’’ Grozești, preșcolari de la Grădinița Incluzivă ,,Povestea’’ Nisporeni, ansamblurile ,,Doina codrilor’’ și ,,Dacii’’, părinți și profesori, precum și bunici, invitate de onoare ale evenimentului. 

     Șezătoarea – conexiune cu identitatea culturală a neamului nostru

     În șezătoare au fost interpretate cântece folclorice și doine, s-au depănat povești,

s-au rostit proverbe și zicători, perle ale înțelepciunii populare. Au fost readuse în scenă vorbele cu haz, specific al șezătorilor de altădată, așa cum e mai frumos la o astfel de adunare!

     Acestea au fost doar câteva dintre activitățile ce s-au desfășurat în cadrul evenimentului artistic.

     Iar cele mai emoționante momente le-au dăruit celor prezenți copiii din grupa ,,Romanițele’’, educatoare Zinaida Berbeci, a grădiniței sus-menționate.

   

     „A fost o experiență unică! Am simțit cum reînvie trecutul și am învățat multe lucruri noi despre tradițiile noastre”, a spus eleva Magdalena Ciorici, una dintre  participante.

     „Pe vremea noastră, șezătorile erau o mare sărbătoare. Veneam cu ce aveam de lucru, dar mai ales cu povești.  Râdeam, povesteam și învățam unii de la alții. Mă bucur că astăzi tinerii nu uită de această tradiție”, a mărturisit doamna Elena Drumău, invitata cu vârstă onorabilă de 88 de ani.  

      „E important să nu uităm cine suntem și de unde venim. Șezătorile, care sunt simbol al vieții comunitare, nu doar ne conectează cu trecutul, ci și transmit lecții de viață, promovând  cinstea, respectul și dragostea pentru muncă”, a susținut doamna Tamara Cojocaru, veterană a muncii pedagogice.

     Grigore Drăgan, scriitor-epigramist, membru al ansamblului ,,Dacii’’: ,,Cu deosebită satisfacție am asistat la șezătoarea care a avut loc astăzi în incinta Gimnaziului ,,Ștefan cel Mare’’ Nisporeni. Am rămas plăcut surprins de modul în care s-a desfășurat. Trei generații s-au reunit pentru a celebra spiritualitatea neamului nostru. A fost o încercare reușită de a revitaliza tradițiile din moși-strămoși. Iar o surpriză a serii a fost prestanța grupului de elevi de la Liceul ,,Prometeu’’ Grozești.

     Pentru delectarea sufletească, de care am avut parte,  vreau să exprim sinceră recunoștință învățătoarei Anastasia Starosta, moderatoarea șezătorii, dar și administrației instituției care a susținut evenimentul’’.

     ,,Dex-ul oferă explicație pentru cuvântul ,,șezătoare” ca fiind o adunare a unui grup de femei și bărbați  în serile de iarnă pentru a realiza diverse activități tradiționale .

     Ceea ce am făcut noi azi, în cadrul acestei activități, a fost mai mult decât atât. Noi am am reușit să legăm generații, să fim surse ,, vii” pentru cei tineri, să fim exemple în transmiterea celor mai frumoase valori românești. Nu am fi putut să oferim  o altă lecție decât cea a exemplului propriu, lucru care credem că ne-a reușit din plin’’, a specificat Eugenia Negru, directoarea Gimnaziului ,,Ștefan cel Mare’’ Nisporeni.

    

     Șezătoarea „De la lume adunate și-napoi în lume date” a fost mai mult decât un eveniment cultural – a fost o adevărată sărbătoare a sufletului. Tinerii au descoperit frumusețea tradițiilor, iar bătrânii s-au simțit parte dintr-o comunitate vie și vibrantă.

     Aceasta a fost mai mult decât o simplă activitate, a fost o punte între trecut și prezent, între tineri și cei cu vârstă venerabilă, între valori care ne definesc ca popor.

     Prin astfel de inițiative, tradițiile nu numai că sunt păstrate, dar și sunt redescoperite cu entuziasm, devenind sursă de inspirație pentru generațiile în creștere.

Related posts

În centrul Chișinăului a fost descoperit un cimitir care datează din secolului XVI

AlbasatTV, Nisporeni

Atac asupra unui aeroport din Arabia Saudită. Cinci oameni au fost răniți

Albasat

Zimbru a depus o contestație după meciul cu Milsami

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment