ALBASAT
Nisporeni Societate

Grădiniţa “Povestea” din Nisporeni s-a transformat, cu sprijinul României, într-o instituţie modernă şi bine echipată

Peste 900 de instituţii preşcolare din Republica Moldova arată ca cele din Occident, după ce România s-a implicat în modernizarea lor. Grădiniţa „Povestea” din oraşul Nisporeni este una dintre instituțiile, care dispune  acum de condiţii optime de creştere şi dezvoltare a copiilor.  Instituţia a fost construită în 1986.  Evident, anii au lăsat urme adânci în clădirea învechită. Astfel,  a fost nevoie de schimbări radicale. Aşa că, pe parcursul ultimilor ani, au fost făcute mai multe investiţii, iar acum, instituţia preşcolară  a scăpat de izul sovietic, la propriu. Rezultatele vizile au fost obţinute şi datorită granturilor, oferite de Guvernul României.

Tatiana Cociu, directoarea grădiniței „Povestea”:  “Aici, putem să vedem doar o picătură din ceea ce a realizat Guvernul României prin donaţiile sale. A fost un grant foarte mare datorită căruia s-a schimbat instituţiile de educaţie timpurie din toată Moldova. Am reuşit să reparăm un bloc nou al grădiniţei şi am creat condiţii în două grupe de copii, una din aceste grupe este grupa “Steluţa” în care ne aflăm. Copiii erau mai micuţi atunci când au venit la grădiniţă, fiindcă proiectul a fost realizat în anul 2018, deja au finisat al doilea an în aceste condiţii.”  

Datorită susţinerii financiare din partea României şi sprijinului comunităţii, instituţia preşcolară poate oferi acum copiilor educaţie în condiţii europene. A fost renovat capital un bloc, au fost amenajate şi dotate cu toate cele necesare două grupe. S-au făcut lucrări şi la interior, începând de la pereţi şi terminând cu pardoselile.  Iar blocul alimentar a fost dotat cu  utilaj şi ustensile necesare. De asemenea, şi terenul de joacă a fost amenajat cu echipamente pentru ca micuţii să se joace fericiţi.

Tatiana Cociu, directoarea grădiniței „Povestea”:  “Unul din donatori a fost Guvernul României. Am fost norocoşi că am beneficiat de acest suport. În primul rând, din prima tranşă ne-a ajutat foarte mult, fiindcă a fost o contribuţie substanţială la ceea ce am realizat privitor la eficienţa energetică a clădirii, inclusiv lucrări de reparaţie pentru a avea o eficienţă energetică a clădirii atât exterior, cât şi interior. Suma donaţiei a fost de 700 de mii de lei. Asta a fost în anul 2016-2017, prima tranşă. Apoi, a continuat cu tranşa a doua, care datorită insistenţei, am primit iarăşi ajutor pentru a repara capital un bloc al grădiniţei, care de fapt, era într-o stare avariată. Să putem deschide alte două grupe noi pentru copiii 2-7 ani.”

Odată cu modernizarea grădiniţei, a crescut şi numărul de copii. În prezent, în  instituţie sunt 11 grupe în care sunt educaţi 320 de copii. Procesul de studii este asigurat de  educatori cu studii pedagogice, dar şi cu multă dragoste pentru cei mici.

Mariana Marian, educatoare: “Copiii au toate condiţiile pentru a se dezvolta multilateral şi pentru o educaţie cât mai prosperă şi mai fericită pentru dânşii. Îi aşteptăm cu mare drag, li se oferă toate condiţiile şi de joacă, pe terenul de joacă, adică avem tot necesarul  pentru a desfăşura activităţi.  Ne-am străduit să amenajăm foarte plăcut grupele şi sper că o să le placă copiilor foarte mult, fiindcă de anul trecut, trecând în anul acesta în grupa  mijlocie, am schimbat un pic aspectul grupei  şi sper că o să se bucure nespus de mult.”

Olga Munteanu, educatoare:  “Suntem deja al doilea an de când suntem în aşa condiţii bune, copiii au foarte multe oportunităţi, sunt fericiţi, le place. Suntem în etapa de pregătiri şi aşteptăm să se reînceapă activitatea, din nou. Această perioadă e puţin mai tristă. Ne lipseşte zâmbetul copiilor, gălăgia, fericirea din ochii lor. Îi aşteaptă multe surprize. Îi aşteptăm cu drag.”

Pentru că acum copiii stau acasă, din cauza pandemiei de coronavirus, în grădiniţă se efectuează lucrări de reparaţie a blocului sanitar, dar şi a holurilor. Şi acestea sunt făcute datorită asistenţei financiare din partea donatorilor.

Tatiana Cociu, directoarea grădiniței „Povestea”:  “Am început deja lucrările la reparaţia coridoarelor şi a blocului sanitar, blocul sanitar pentru angajaţii instituţiei. Avem în cadrul proiectului schimbarea uşilor, care sunt învechite de când este grădiniţa şi echipamentul de iluminat, care tot este învechit şi este foarte necesar. Consider că este o investiţie substanţială pentru  R. Moldova. La fel, este foarte bine că am avut suportul tehnic  din partea Fondului de Investiţii.”

Menționăm că, finanţarea renovării instituțiilor preșcolare din țara noastră are loc în baza Acordului semnat între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară, care prevede un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.  Până în prezent, au fost deja renovate peste 900 de grădinițe din țara noastră, din cele circa 1500 existente.

 

 

 

 

 

Related posts

Un cerșetor din Constanța se laudă că face 1.200 de lei pe zi

Albasat

Elevii din clasa a XII-a pot fi scutiți de tezele semestriale din sesiunea de iarnă la limba străină

AlbasatTV, Nisporeni

Rusia se confruntă cu o criză a forței de muncă. Cel mai mare producător de camioane vrea să folosească deținuți

Albasat

Leave a Comment