Jurnaliştii din Nisporeni, dar şi tineri care se arată interesaţi de a îmbrăţişa această meserie au fost instruiţi cum să realizeze produse media de calitate și veridice. Astfel, timp de trei zile, aceştia au avut oportunitatea de a-şi fortifica şi antrena cunoştinţele şi abilităţile profesionale.
De asemenea în cadrul trainingului au fost abordate subiecte de actualitate precum: procesul tehnologic TV: etape şi caracteristici, procesul de producţie a ştirilor, organizarea şi desfăşurarea dezbaterilor TV. Participanţii la acest curs de instruire susţin că au avut parte de o experienţă frumoasă, iar cele învăţate îi vor ajuta să îmbunătăţească calitatea produselor media pe care le realizează.
MĂDĂLINA BOLEA, PARTICIPANTĂ LA TRAINING: “Am făcut cunoştinţă cu o mulţime de informaţii noi, cum ar fi: metodele de dezinformare sau metodele de informare. Împreună cu colegii, noi am contribuit la dezvoltarea subiectelor, dând mai multe exemple. Informaţia pe care noi am aflat-o în urma acestui training va fi foarte utilă pentru noi în viitorul apropiat, deoarece eu voi putea face deosebire dintre o ştire adevărată şi una falsă. Astfel, eu nu voi putea induce în eroare colegii sau prietenii mei, deoarece fiecare dintre noi percepe în mod diferit informaţia şi ca să nu impun punctul meu de vedere fiind dominant, voi avea grijă pe viitor.”
EMANUELA ROBU, PARTICIPANTĂ LA TRAINING: „În primul rând am depistat cum să deosebesc o ştire falsă de una reală şi cum să le spun şi altora dacă aceasta este una falsă şi dacă e una reală. Totodată am învăţat mai multe tipuri de interviuri. Unul dintre preferatele mele a fost cel portret, deoarece am avut ocazia ca împreună cu o colegă de-a mea să realizăm un interviu de acest tip. Totodată am învăţat cum se realizează un interviu de la început până la sfârşit.”
SORINA BOLEA, PARTICIPANTĂ LA TRAINING:“În urma acestui training am învăţat că nu trebuie să credem absolut tot ceea ce citim şi ceea ce aflăm. Trebuie mai întâi să verificăm mai multe surse de informare, să ne asigurăm că este de la o persoană de încredere această informaţie. Toate aceste informaţii pe care le-am aflat, le voi folosi în viitor, pentru ca să nu induc şi pe alţii în eroare, în funcţie de ştirea pe care eu o voi afla şi voi încerca să prezint şi eu ştiri cât mai exacte şi concrete.”
Instruireaa fost susţinută de cătreLudmila Barbă, jurnalistă cu o experienţă de peste 30 de ani. Ea şi-a împărtăşit cunoştinţele şi secretele acestui domeniu cu participanţii la training.
LUDMILA BARBĂ, TRAINER: “Jurnalismul nostru devine tot mai superficial, tot mai puţin profesionist şi din aceste motive ne-am dori să ne aducem contribuţia noastră pentru a ajuta în mod special studiourile regionale, unde este o criză deosebită de cadre, pentru a ajuta să pregătim cadre calificate, cadre care să pună accent pe fapte şi nu pe emoţii sau pe opinii, sau pe judecăţi. Ne-am dori sp avem colegi la studiourile regionale, dar şi cele centrale care să realizeze materiale profesioniste, care să nu se lase influenţaţi din exterior fie de politică, fie de grupele financiare, fie de alt gen.”
Trainingul s-a desfăşurat pentru a dezvolta profesionalismul mediatic şi pentru a promova jurnalismul responsabil la nivel naţional.
LUDMILA BARBĂ, TRAINER: “Am găsit o echipă bine închegată, destul de profesionistă. M-a bucurat şi lucrul că au ştiut să atragă colegi sau viitori colegi din rândul elevilor din clasele superioare. Aceştia manifestă mult interes, se arată activi şi îşi doresc cu tot dinadinsul să îmbrăţişeze această meserie şi sper să le reuşească.”
Instruirea s-a desfăşurat în cadrul proiectului “Consolidarea comunităţii creative a generaţiei viitoare de jurnalişti şi profesionişti mass-media din Republica Moldova”, finanţat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chişinău şi implementat de IP Compania „Teleradio-Moldova”.
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/