ALBASAT
Moldova Plus Nisporeni

Locuri de muncă create la Boldurești

A avut idei, dorinţă şi  perseverenţă, reuşind astfel, să pună pe roate o afacere, aici, acasă. Un tânăr antreprenor din satul  Lozova, raionul Străşeni gestionează de şapte  ani  o fabrică de croitorie în localitatea sa de baștină. După ceva timp, a dorit cu tot dinadinsul să-şi extindă businessul. Astfel, Valentin Cvasov a decis în primăvara lui 2019, să deschidă o filială a întreprinderii în comuna Boldurești, raionul Nisporeni.

VALENTIN CVASOV, DIRECTORUL FILIALEI DE CUSĂTORIE: “Vrem să vă prezentăm secţia de cusut din satul Boldureşti, raionul Nisporeni. Modelele sunt cusute pe operaţii, începând de la etapele de pregătire, până la produsul finit.”

Minifabrica produce echipamente speciale pentru constructori, mecanici auto şi lucrători medicali din afara ţării.  Zilnic, aici sunt cusute  peste 100  de echipamente.

VALENTIN CVASOV, DIRECTORUL FILIALEI DE CUSĂTORIE

 

 “Filiala am deschis-o în luna aprilie şi ne-am hotărât să deschidem această afacere datorită faptului că am observat că în zonă este potenţial. Acolo în satul Lozova am avut câteva persoane, pe care le aduceam cu transportul nostru de la întreprindere din localităţile date. După care ne-am dat seama că ar fi mai bine să deschidem şi aici o mică fabrică, ca să nu mai avem cheltuieli de transport.”  

Hainele confecționate sunt exportate  în Italia. Însă, antreprenorul îşi propune să cucerească şi pieţile de desfacere din Germania.

VALENTIN CVASOV, DIRECTORUL FILIALEI DE CUSĂTORIE

  “Acum suntem la un proces de negocieri şi sperăm pe viitor să avem şi alte pieţe de desfacere. Scopul nostru este să mărim producerea  şi evident să ajungem şi la rezultate.”

La minifabrica de croitorie muncesc 22 de angajaţi, care sunt atât din comuna Boldureşti, cât şi din satele învecinate. Fiecare dintre ei îşi are rolul său bine definit în toate etapele de producere.

TATIANA MIHAIL, ANGAJATĂ: “Le curăţim de aţă, aşa frumuşel, le încheiem şi le dăm doamnei la controlat şi la împachetat.”

 TATIANA UNGUREANU, ANGAJATĂ: “Ultima etapă, le controlăm şi le împachetăm, după cum vedeţi, le punem în cutii şi se duc. Ne-au instruit, am cunoscut maşinile, am cusut, ne-a arătat fiecare detaliu, cum şi ce trebuie să facem, noi am deprins.”

În prezent, funcţionează o singură linie de producere, întrucât lipsa forţei de muncă este principala problemă  a agentului economic. Pentru a mări volumul de articole cusute mai este nevoie de încă cel puţin 40 de angajaţi. Viitorilor muncitori, întreprinderea le asigură şi instruirea necesară.

VALENTIN CVASOV, DIRECTORUL FILIALEI DE CUSĂTORIE

“Aşteptăm noi lucrători, care să poată continua  mai departe să lucreze. Din comuna Boldureşti sunt doar şapte persoane, restul îi aducem din satele din apropiere. Avem transport asigurat din contul întreprinderii. Le croim în Lozova că acolo avem secţia de croit, după care detaliile le aducem aici şi le coasem. Le livrăm în oraşul Chişinău şi odată în lună pleacă în Italia.”   

Volumul total al investiţiei a fost un milion şi jumătate de lei, bani luaţi în credit.

VALENTIN CVASOV, DIRECTORUL FILIALEI DE CUSĂTORIE

 

“Investiţia este în jur de un milion de lei plus utilajul şi împrumutul este de la bancă. N-am ajuns încă la etapa aceea ca să avem resursele noastre. Este planificat ca în zece ani să întoarcem investiţia. Furnitura ne-o dă furnizorul, clientul pentru care coasem produsele.”

 

 

 

 

Angajaţii spun că se bucură de condiții bune de muncă și salarii decente. Iar cel mai important că au un job acasă, alături de familiile lor.

“Lucram peste hotare şi acum m-am întors în Moldova şi m-am angajat. E mai bine acasă, lângă părinţi decât peste hotare.” 

“Sunt pensionară, am 60 de ani. Însă sunt la lucru, pentru că este chip, că atunci când vin la lucru le facem pe toate. Sunt mulţumită. “

Printre cei care muncesc la această minifabrică de croitorie este şi Efimia Cernatu, în vârstă de 45 de ani. Femeia a revenit acasă, după ce a muncit zece ani în străinătate. Acum ea se bucură că are un post de muncă în localitate sa de baştină, fiind alături de cei 4 copii.

EFIMIA CERNATU, ANGAJATĂ

 

“Suntem bucuroşi şi norocoşi că avem ocazia că s-a deschis aşa o filială la noi, în sat. Eu am fost plecată peste hotare, m-am întors, sunt lângă copiii, iar asta contează foarte mult. Clar că acasă e cel mai bine. Numai mamele care sunt plecate peste hotare ştiu ce e dorul de copilul lăsat, sunt şi lacrimi, sunt şi probleme, ce-i acasă, e acasă.

 

 

Iar Sergiu Palade este singurul bărbat în tot colectivul de femei. Şi el se bucură că poate câștiga un ban acasă pentru a-și întreține familia.

SERGIU PALADE, ANGAJAT

 

 

Facem mecanica, când se defectează maşina trebuie să o aducem în stare ca să poată să funcţioneze corespunzător. E normal, e bine, e interesant.”  

 

 

 

 

Iniţierea acestei afaceri în comuna Boldureşti este salutată şi de către primarul localităţii, care susţine că această minifabrică aduce venituri şi bugetului local.

NICANOR CIOCHINĂ, PRIMARUL COMUNEI BOLDUREŞTI

 

 

“Orice fel de investiţii în localitatea noastră este binevenită. Primăria beneficiază de impozitele angajaţilor acesteia şi putem dezvolta şi comunitatea pe baza acestor investiţii. Ca obiectiv, pe viitor ne propunem ca cât mai multe întreprinderi mici şi mijlocii să deschidem la Boldureşti.” 

 

 

 

În medie un angajat al filialei de croitorie din com. Boldureşti primește lunar peste cinci mii de lei.

Related posts

Consiliul raional Nisporeni se întrunește în ședință ordinară în data de 2 iunie

Albasat

Tăieri ilicite, depistate în fâșiile forestiere din Ocolul Silvic Poruceni. Mai multe persoane s-au ales cu amenzi

AlbasatTV, Nisporeni

Dezbateri Electorale la ALBASAT TV: 9 Candidați pentru Primăria Nisporeni dezbat ofertele electorale pentru dezvoltare

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment