Portal de știri
Societate

Mai mulți consumatori își vor putea instala panouri fotovolaice

ANRE a majorat de la 5% la 10% limita de capacitate pentru persoanele fizice și juridice care pot produce energie din surse regenerabile în schema de sprijin contorizare netă, transmite IPN.  

Odată cu majorarea acestei limite, un număr mai mare de consumatori finali, inclusiv consumatori casnici, vor avea posibilitatea să instaleze panouri fotovoltaice, surplusul lunar fiind livrat în rețeaua electrică, precizează vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale.

La final de lună, contorul inteligent cu dublu sens va monitoriza câtă energie a produs și livrat în rețea utilizatorul și, respectiv, câtă energie a consumat din rețea. Dacă a consumat mai multă decât a produs, la sfârșit de lună va achita diferența. Furnizorul cu care sunt încheiate contractele va duce evidența acestor cantități și anual, la sfârșitul lunii martie, va achita, producătorilor casnici de energie regenerabilă sumele acumulate din excesul de energie livrată pe parcursul unui an.

Până acum la rețea au fost racordate centrale electrice fotovoltaice cu o putere sumară de 16,8 MW și emise avize de racordare cu o putere sumară de 62,0 MW.

Related posts

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 812 de cazuri noi

Albasat

22 новых случая COVID-19

Albasat

Как подготовить ребёнка к школе в ситуации пандемии, – психолог

Albasat

Leave a Comment