Moldova a mizat întotdeauna pe expertiza Consiliului Europei în domenii-cheie. Reforma justiției rămâne în continuare o prioritate. Fără o justiție funcțională și corectă, nu putem avea economie dezvoltată sau drepturi garantate de stat. De aceea, schimbările inițiate în sectorul justiției vor continua, în pofida dificultăților întâmpinate și a rezistenței opuse de unele persoane din acest sector. Declarațiile au fost făcute de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după întrevederea cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, aflată în vizită la Chișinău, transmite IPN.
Șefa statului a notat că astăzi Parlamentul a numit în funcție trei membri non-judecători
ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul persoanelor care au susținut evaluarea de integritate. „De astăzi, CSM poate lua decizii cu privire la activitatea magistraților și instanțelor, depășind blocajul de până acum. Pe agenda de azi a legislativului este, de asemenea, reforma Curții Supreme de Justiție și crearea comisiilor de evaluare externă a candidaților la Curtea Supremă, a acelor din instanțe și a procurorilor. În continuare, Guvernul și Parlamentul vor pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, care va examina dosarele de mare corupție și cazurile de corupție în justiție, iar Ministerul Justiției, Institutul Național al Justiției și noul CSM vor lucra împreună pentru a pregăti și a aduce în sistem noi judecătoriˮ, a afirmat Maia Sandu.
Președintele a remarcat că o justiție corectă și independentă este o precondiție pentru dezvoltarea economiei și consolidarea Republicii Moldova, dar și o condiție esențială în parcursul european al țării. „Pentru Moldova aderarea la Uniunea Europeană este singura cale ce ne poate garanta un viitor sigur într-o comunitate a țărilor libere în care oamenii trăiesc în prosperitate și pace.ˮ
Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a condamnat toate intențiile de a destabiliza instituțiile democratice, precum și securitatea democratică în Republica Moldova. De asemenea, a felicitat-o pe Maia Sandu pentru determinarea de a continua eforturile de reforme în conformitate cu standardele Consiliului Europei. „Experții noștri sunt și vor continua să vă stea la dispoziție în contextul planului nostru comun de acțiuni pentru a ghida”. Marija Pejčinović Burić a adăugat că ratificarea Convenției de la Istanbul de către Republica Moldova a devenit un semnal clar al determinării autorităților moldovenești de a opri violența împotriva femeilor, ca și violența în familie.
Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru perioada 2021 – 2024 a fost lansat la Strasbourg în 2021. În baza documentului, Consiliul Europei va oferi în continuare asistență în domeniile prioritare: reforma sectorului justiției, axată pe asigurarea integrității și independenței actorilor din justiție, precum și a transparenței, responsabilizării și eficienței sectorului, reforma sistemului penal și cel al penitenciarelor.
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie
- PAS își exprimă susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România
- Cursul valutar oficial la 26.11.2024