Noul ministru pentru Brexit al Marii Britanii, Dominic Raab, a declarat că ţara trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca negocierile cu Uniunea Europeană referitoare la un nou acord comercial să eşueze, transmite Bloomberg, potrivit albasat_posts.ro.
Foto: Gulliver/GettyImages
„Orice guvern responsabil trebuie să se asigure că avem un plan pentru cazul în care nu vom avea un acord. Dorim cel mai bun acord posibil”, a spus Dominic Raab, care a fost numit ministru pentru Brexit în această lună, la televiziunea BBC.
Britanicii nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu posibilitatea de a nu avea loc un acord, a spus Raab, întrebat care ar fi impactul asupra importurilor, dacă va fi nevoie să se facă stocuri de alimente, dacă avioanele nu vor putea să aterizeze sau dacă britanicilor le va fi respins dreptul de rezidenţă în străinătate, sau străinilor care trăiesc în Marea Britanie.
Raab se aşteaptă ca acordul să fie încheiat, dar a spus că se fac planificări în toate privinţele, guvernul vrând să se asigure că ţara este pregătită pentru lipsa acordului.
Remarcile sale urmează unui interviu acordat publicaţiei Sunday Telegraph, în care a afirmat că Marea Britanie va refuza să plătească UE 39 de miliarde de lire sterline (51 miliarde dolari), dacă nu va ajunge la un acord cu UE.
Brexitul divizează ţara şi Partidul Conservator al premierului Theresa May, între cei care vor separarea totală de UE şi cei care vor menţinerea unor legături strânse.
Dominic Grieve, parlamentar din partea Partidului Conservator, a declarat la Sky albasat_posts că unii membri ai partidului susţin în mod activ ieşirea din UE fără un nou acord comercial.
„Lipsa unui acord ar fi absolut catastrofală. Dacă guvernul consideră că este posibil să nu încheie un acord, ar putea lua măsuri de urgenţă, dar haideţi să fim realişti, vom fi într-o situaţie de urgenţă”, a spus Grieve.
Tensiunile afectează şi Partidul Laburist aflat în opoziţie. Purtătorul de cuvânt al partidului în probleme economice, John McDonnell, a evitat să spună dacă ar susţine un al doilea referendum pentru Brexit şi a argumentat că principala contribuţie a unui guvern laburist ar fi schimbarea atmosferei negocierilor.
Un sondaj publicat pe 21 iulie a arătat că numărul votanţilor care se opun proiectului de acord comercial al premierului May este mult mai mare decât cel al susţinătorilor, respectiv 43% la 12%. Totodată, alegătorii sunt pregătiţi să susţină noi partide politice, fie un grup de dreapta care este favorabil Brexitului, fie o forţă de centru care se opune ieşirii din UE.