Din anul 2018, magistraţii din Nisporeni vor activa într-o cladire noua la Ungheni, iar judecătoria va fi condusă de un preşedinte. Sediul noii instituţii a fost construit de la zero în oraşul Ungheni şi corespunde normelor europene. Toate aceste schimbări care se fac parte din contextul reformei justiţiei au fost discutate la Nisporeni în cadrul unei întruniri cu ministrul Justiţiei.
Grigore ROBU, primarul oraşului Nisporeni: „Vă întreb pe dumneavoastră, este bine, noi facem reforma aceasta mutăm de aici de la Nisporei toţi acesti judecători la Ungheni ca să avem o economie, de un preşedinte de judecatorie ori nu a fi mai logic ca preşedintele şi sediul judecătorii să rămînă la Ungheni şi aici să fie o filială cu 2 judecători cu asistenţi şi grefieri.”
Mihai CIORICI, consilier raional: „De cînd s-a întîmplat ca Curtea de Apel să fie la Bălţi ? Noi care suntem la 70 de km de la Chişinău. Cîteva zile în urmă a venit un om la mine şi îmi spune „ eu maine trebuie să ajung la Curtea de Apel la Bălţi cum să ma duc eu, cum să ajung la ora 10:00 acolo”. Este de neînchipuit situaţia, eu cred că trebuie de reexaminat şi dacă vorbim că noi avem interesul să servim cetăţenii haideţi să facem lucrul acesta, anume aşa oamenii sunt foarte nemulţumiţi. ”
Vladimir CEBOTARI, ministrul Justiţie: „Scopul iniţial al reformei a fost să ridicăm calitatea prin ridicarea cunoştinţelor judecătorilor. E posibila această ridicare a cunoştinţelor numai atunci cînd îi poţi specializa dar îi poţi specializa pe judecători doar atunci cînd sunt 12 judecători într-o instanţă de judecată, pentru că distribuirea dosarelor trebuie să se facă într-un mod aliatoriu. Eu nu trebuie să stiu sau cumătrul meu la cine o să fie dosarul respectiv. Accesul la jusiţie este un subiect foarte important, acessul la justiţie nu se face doar cînd noi stăm cu dvs. zile întregi la uşa judecătoriei. Cineva a spus foarte drept ca e ruşinos să mergi în instanţa de judecată la ora 9:00 şi sa intri la ora 17:00. Noi nu o să schimbăm aceste lucruri dacă nu o sa începem să facem schimbările.”
Ministrul Vladimir Cebotari a vorbit si despre prioritățile și realizările ministerului, menționînd aici reformarea procuraturii, reducerea imunității judecătorilor, focusarea pe lupta și combaterea corupției.
Totodata, Vladimir Cebotari a menționat și despre modificările actelor legislative, necesare a fi efectuate în viitor, avînd scopul de a spori încrederea cetățenilor în instituțiile de stat, de a diminua plîngerile împotriva organelor de drept și de a dezvolta un mediu de afaceri favorabil. După întîlnire, Vladimir Cebotari a primit cetățenii înscriși în audiență.