Procurorii au inițiat finalizarea urmăririi penale în lipsa fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în dosarul „Frauda Bancară”. Este primul caz de încheiere a urmării penale în lipsa inculpatului în care este vizat un fost politician, ca urmare a modificării legislației în acest sens, transmite IPN.
Procurorul de caz a înaintat un demers judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale în lipsa inculpatului. În ședința din 6 septembrie, avocatul lui Vlad Plahotniuc, după ce a făcut cunoștință cu materialele prezentate de procuror, a înaintat o cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a noilor prevederi introduse recent în Codul de Procedură Penală care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului. Pentru 8 septembrie a fost programată o ședință la care judecătorul de instrucție urmează să pronunțe o încheiere cu referire la admiterea sau respingerea cererii în cauză.
Procuratura Generală precizează că în cadrul episodului pentru care s-a solicitat acordul în vederea finalizării urmăririi penale Vlad Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Potrivit oamenilor legii, în perioada anilor 2013-2015, învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 de milioane de dolari și 3,5 milioane de euro, care aveau ca origine credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.
În cadrul acestei cauze penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vlad Plahotniuc în valoare totală de mai mult de un miliard de lei.
Într-un alt caz investigat de Procuratura Anticorupție, pe 6 septembrie judecătorul de instrucție a aplicat procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului. Judecătorul a admis demersul procurorului și a eliberat acordul pentru finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului. Cazul vizat este investigat de procurorii anticorupție încă din anul 2012, prin prisma săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, produs în decembrie 2010. Investigațiile pe acest caz au început urmare a denunțului făcut de un bărbat privind acțiunile pretins ilegale a doi cetățeni care s-ar fi prezentat ca fiind reprezentanții unui partid politic din Republica Moldova.
Cei doi cetățeni, sub pretextul angajării denunțătorului în funcția de viceministru al Ministerului Transporturilor, au susținut că au influență asupra persoanelor cu funcție de demnitate publică și au pretins inițial suma de 150 de mii de euro, după care au primit de la denunțător mijloace bănești într-o primă tranșă de 50 de mii de euro. În noiembrie 2021, unul dintre cei doi învinuiți de trafic de influență a fost trimis pe banca acuzaților. Cauza penală în acest moment în privința acestuia este în proces de examinare în instanța de judecată, pe când cel de-al doilea învinuit s-a eschivat de la urmărirea penală, iar locul aflării acestuia nu este cunoscut.
Având în vedere modificările de ordin legislativ operate, procurorii anticorupție au obținut de la judecătorul de instrucție acordul pentru a termina urmărirea penală și în privința celui de-al doilea învinuit care se eschivează, iar cauza penală urmează să fie expediată cu rechizitoriu în scurt timp în instanța de judecată pentru examinare în fond.
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie
- PAS își exprimă susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România
- Cursul valutar oficial la 26.11.2024