Poetul Grigore Vieru este comemorat la Chișinău astăzi, 14 februarie, în ziua în care ar fi împlinit 85 de ani. Membrii familiei, prieteni ai poetului, politicieni, dar și tânăra generație care îi studiază creația au depus flori la bustul său de pe Aleea Clasicilor, transmite IPN.
Președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, a remarcat că Grigore Vieru este un „clasic contemporan, care s-a clasicizat în ochii noștri”. „Era un om foarte sensibil, cu multă deschidere spre poezia nouă, tânără, spre tinerii scriitori”. „Am fost favorizați să avem un asemenea prieten și mentor în mijlocul nostru. Am mers, cum se zice, în aceeași luntre a clipei în această viață împreună cu Grigore Vieru”, a spus Arcadie Suceveanu.
Călin Vieru, fiul poetului, s-a arătat mulțumit că astăzi Grigore Vieru „este mai mult printre noi decât cel mai vocal dintre politicieni sau parlamentari”. Dovadă în acest sens, spune Călin Vieru, este mulțimea de copii și tineri care au venit să depună flori la bustul poetului.
Președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, a remarcat că a venit împreună cu colegii săi pe Aleea Clasicilor pentru a nu da uitării și pentru a transmite noilor generații mesajele și poeziile lui Grigore Vieru. „Poetul spunea că, dacă visul omului a fost să ajungă în cosmos, el viața întreagă a visat să treacă Prutul. Sper că vom reuși să trecem Prutul cu toții împreună, cât mai curând”, a remarcat Vlad Bilețchi.
Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a menționat că poeziile lui Grigore Vieru care i-au rămas în suflet sunt cele despre românism, cântate de Ion și Doina Aldea-Teodorovici. „Cred că este rezerva de aur a poetului pe care ne-a lăsat-o. Fără ele, nu am fi ceea ce suntem astăzi”, a menționat politicianul.
„Atunci când venim la Grigore Vieru, simțim că este undeva prin preajmă. Și cu liniștea, și căldura dumnealui, acest român profund al Basarabiei este printre noi și ne spune să mergem înainte către unire”, a spus președintele Uniunii Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu.
Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a menționat că Grigore Vieru este un reper de moralitate pentru toți. „Este simbolul renașterii noastre naționale, în special acum, când coloana a cincea ridică capul și este pericolul federalizării, care vine de la Federația Rusă prin emisarul Igor Dodon, noi trebuie să ne strângem în jurul românismului”, consideră parlamentarul.
Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, raionul Briceni. A scris numeroase versuri pentru copii, fapt pentru care a primit cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de onoare Andersen. Poetului i-a fost acordat titlul onorific de Scriitor al Poporului şi a fost decorat cu Ordinul Republicii. Poet al redeșteptării naționale, a creat alături de Doina şi Ion Aldea-Teodorovici adevărate imnuri, precum „Răsai”, „La Mănăstirea Căpriana”, „Eminescu”, „Lăsaţi-ne în legea noastră”, „Lacrima limbii noastre”. Numele lui Grigore Vieru îi poartă un bulevard din Chișinău și mai multe instituții de învățământ din ţară.
Grigore Vieru s-a stins din viață pe 18 ianuarie 2009, la spital, în urma unui accident rutier produs la 16 ianuarie.