ALBASAT
Societate

Impunitatea încurajează abuzurile în regiunea transnistreană, Promo-LEX

Respectarea drepturilor omului rămâne problematică în regiunea transnistreană, iar impunitatea încurajează abuzurile. Deși autoritățile constituționale sunt obligate să intervină, nu există o viziune foarte clară cum trebuie să acționeze și nu există o coordonare între diferite structuri ale statului. Toate acestea se resimt în situația generală, dar și în cazuri aparte, care rămân fără atenția cuvenită din partea autorităților. Sunt constatările unui raport anual prezentat de Asociația Promo-LEX.

Directorul executiv al Asociației, Ion Manole, citat de IPN, a declarat că persoanele care încalcă drepturile omului în regiune știu foarte bine că nu pot și nu vor fi sancționate, iar acest fapt le încurajează să continue abuzurile. Pe de altă parte, și victimele sau potențialele victime, cunoscând despre această impunitate, nu încearcă să se apere.

Deși Biroul pentru reintegrare întreprinde unele măsuri, acestea nu sunt suficiente și nici eficiente. Un exemplu este cazul lui Adrian Glijin, situația căruia rămâne incertă. De mai bine de un an, rudele tânărului, reținut de structurile de la Tiraspol, nu au posibilitatea să comunice cu acesta și  nu cunosc absolut nimic despre dosar. Nu au informații despre condițiile de detenție, despre starea de sănătate a tânărului, nici despre perspectiva eliberării din privațiune.

Promo-LEX precizează că un impact negativ asupra situației drepturilor omului în regiune l-a avut și criza politică de la Chișinău. De mai bine de o lună după demisia lui Vladislav Kulminski , în funcția de vicepremier pentru reintegrare nu a fost numită o persoană. „Lipsa unei persoane în această funcție importantă are același impact negativ asupra situației drepturilor omului în stânga Nistrului”, a notat Ion Manole.

S-a constatat și că activitatea Comisiei Unificate de Control rămâne lacunară, ineficientă, formală. „Nu vedem rostul și eficiența acestei instituții – instituție care de 30 de ani nu a înregistrat niciun rezultat pozitiv pentru locuitorii și pentru administrațiile publice din această Zonă de Securitate, de pe ambele maluri, nu doar de pe un mal. Trebuie să lucrăm și la acest capitol, pentru că de calitatea acestei structuri depinde foarte mult situația drepturilor romului din Zona de Securitate”, a notat Ion Manole.

Experții Promo-LEX recomandă implicarea activă și reacționarea eficientă și promptă în soluționarea tuturor cazurilor de încălcare gravă a drepturilor omului. Este necesară promovarea accesului necondiționat pentru instituțiile de monitorizare ale drepturilor omului pe teritoriul aflat sub controlul regimului de facto de la Tiraspol. În opinia experților, trebuie reluate procedurile de sancționare a persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, inclusiv mecanismele și listele UE.

Related posts

700 de delfini au murit în Marea Neagră de la începutul războiului din Ucraina

AlbasatTV, Nisporeni

Numărul infectărilor a crescut în Elveţia cu 25%. Au murit 56 de persoane din cauza noului coronavirus

Albasat

Alcoolteste și radare, donate inspectoratelor de poliție cu sprijinul UE

Albasat

Leave a Comment