Subiectul dublării cotelor de acces fără taxe pe piața europeană pentru ultimele șapte produse agricole din Republica Moldova încă supuse regimului tarifar figurează astăzi, 18 iulie, pe agenda Consiliului Uniunii Europene. Includerea subiectului pe agendă înseamnă, de regulă, că decizia este agreată de cei 27 de miniștri ai agriculturii din UE. La modul practic, toate produsele moldovenești vor putea intra de acum înainte în UE fără tarife în zona de liber schimb (DCFTA), precizează Europa Liberă în pagina electronică, citată de IPN.
Pe 5 iulie, Parlamentul European a adoptat în procedură accelerată legislația propusă cu aproape o lună mai devreme de Comisia Europeană, care prevede că Republica Moldova va putea, timp de un an cel puțin, să-și vândă produsele agricole pe piețele europene fără a plăti taxe vamale.
Comisia și-a prezentat inițiativa ca pe „o ilustrare a solidarității UE, menită să ajute Republica Moldova să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produse agricole cheie ca urmare a războiului împotriva Ucrainei”.
Ultimele șapte produse din Republica Moldova care sunt încă supuse regimului tarifar sunt: prunele, cireșele, merele, strugurii de masă și sucul de struguri, roșiile și usturoiul. Regulamentul propus dublează, pe durata unui an, cantitatea acestor produse care pot fi exportate în UE din Moldova fără taxe.
Volumele potențiale scutite de taxele vamale vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane de euro, dintre care aproximativ 10 milioane de euro pentru prune și 27 de milioane de euro pentru struguri de masă.
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie
- PAS își exprimă susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România
- Cursul valutar oficial la 26.11.2024