ALBASAT
Societate

Producătorii de energie regenerabilă, în prag de faliment, fac apel la premier

Producătorii de energie electrică regenerabilă din Republica Moldova, care se declară în prag de faliment, spun că așa și nu au fost auziți de autorități. Potrivit lor, statul nici nu le permite să exporte energia pe care o produc, nici nu le creează condiții ca să o poată furniza avantajos în sistemul energetic național.

Într-o conferință de presă la IPN, Sergiu Moraru, reprezentant al producătorilor de energie regenerabilă, a spus că una dintre solicitări este ca „Energocom” să achiziționeze centralizat energie electrică de la ei. Or cei doi distribuitori care dețin monopolul în țară mimează negocierile și propun producătorilor locali un preț mult prea jos. „Înțelegem că este o situație dificilă în prezent. Dacă nu dai posibilitatea să exporți, atunci oferă un mecanism viabil pe loc”, afirmă Sergiu Moraru.

Avocatul Vitalie Malai, care reprezintă un grup de peste 30 de producători de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice, a declarat că, după conferința anterioară, au fost invitați la Guvern. Însă la întrevedere nu a fost premierul Natalia Gavrilița, ci un secretar de stat. „Noi am detaliat un șir de probleme din domeniu, însă în procesul verbal al ședinței s-au fixat niște momente superficiale și care nu sunt atât de importante. S-a observat că, de fapt, autoritățile încearcă să găsească cumva scuze, pretenții, numai să nu asculte producătorii locali care vor să valorifice energia solară și eoliană”, susține avocatul.

Producătorii locali cer să existe un mecanism viabil de funcționare a echilibrelor. Victor Aghinie, proprietar de stație eoliană, a declarat că s-au perturbat total relațiile economice între furnizori, distribuitori și producători. Potrivit lui, plățile s-au efectuat parțial doar pentru o lună din cele șase și nimănui nu-i pasă cum vor încheia ei anul financiar. „Am vrut ca doamna Gavrilița să ne ia sub aripă, dar nu. O mai rugăm o dată, pentru că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu poate face față la problemele noi care au apărut. Ei nu pot lua urgent o decizie, nu știu cum”, a spusVictor Aghinie.

Vasile Apostol, producător de energie eoliană, spune că energia electrică produsă de ei ar ajunge pentru acoperirea necesităților a circa 300 de mii de consumatori. În acest sens, el a propus ca „Energocom” să procure de la ei energia la un tarif de 1,5 lei, să adauge un leu pentru transport, iar apoi să o vândă la un tarif de 2,5 lei familiilor cu adevărat nevoiașe.

Zinaida Plămădeală, reprezentanta unei companii producătoare de energie regenerabilă, a menționat că în această ramură cuvântul criză a fost înlocuit cu faliment. Spune că au bătut la atâtea uși, au purtat discuții, dar decizii pentru soluționarea problemelor așa și nu sunt.

Producătorii de energie electrică regenerabilă din Republica Moldova au declarat grevă japoneză, adică o grevă simbolică, fără încetarea lucrului.

Related posts

Primul lot de 7000 de flacoane de vaccin antirabic ajuns în țară va fi distribuit la cerere

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 25.04.2020

Albasat

Refugiați ucraineni vor primi carduri pentru produse alimentare şi de igienă

Albasat

Leave a Comment