Este necesar să fie instituit un mecanism de evidență a terenurilor vulnerabile și să fie impuse în privința acestora condiții speciale de eliberare a actelor permisive în construcții. Aceasta este una dintre recomandările unui studiu cu privire la autorizarea și executarea construcțiilor în municipiul Chișinău, realizat de Transparency International-Moldova. Autorii cercetării recomandă actualizarea Programului pe termen mediu de elaborare a planurilor urbanistice la nivel de localități pe anii 2013-2016.
„Ar fi bine ca documentația de urbanism și amenajare a teritoriul să fie definitivată urmare a consultării și coordonării, în special a coordonării, pentru că de altfel documentația pe care o aveam, potrivit constatărilor Curții de Conturi nu a fost coordonată așa cum trebuia cu ministerul de resort – în acel moment Ministerul Economiei și Infrastructurii. Suntem în speranța că documentația actualizată va fi aprobată”, a declarat într-o conferință de presă la IPN, Mariana Kalughin, autoarea studiului.
Studiul recomandă completarea Legii privind principiile urbanismului și amenajării teritoriului cu prevederi care ar garanta actualizarea periodică a documentației de urbanism și amenajare a teritoriului. De asemenea, se recomandă punerea în aplicare a prevederilor legale ce țin de crearea și funcționarea ghișeului unic de autorizare a lucrărilor de construcție.
Autorii cercetării consideră imperioasă respectarea cadrului normativ în procesul de emitere a actelor permisive în construcții, precum și ținerea evidenței documentelor permisive în corespundere cu legea. Se impune și reexaminarea prevederilor ce țin de discreția agentului constatator de a solicita instanței de judecată demolarea construcțiilor neautorizate.
Mariana Kalughin a recomandat și consolidarea capacităților autorităților antrenate în proces, inclusiv prin tratarea corespunzătoare a riscurilor de corupție identificate urmare a evaluării integrității instituționale. Se recomandă evaluarea, în condițiile legii, a integrității instituționale a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și a Agenției Naționale Arheologice.
Studiul „Autorizarea și executarea construcțiilor în municipiul Chișinău” a fost realizat în proiectul „Consolidarea statului democratic de drept: contribuția societății civile ” implementat de Transparency International-Moldova și susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă