ALBASAT
Actualitate Societate

Andrei Chistol: Trebuie să ridicăm nivelul de cultură prin investiții

Investițiile în domeniul culturii, crearea noilor oportunități vor face ca acest domeniu să contribuie și la dezvoltarea economică a țării. În acest context, proiectele noi trebuie să fie cu viziune nu doar pe plan local, dar și cu viziune de integrare în spațiul românesc sau european. O declarație în acest sens a fost făcută de către Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Cooperarea moldo-română în domeniul culturii, oportunități deschise”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Chiar dacă noi vom investi mult, dar produsul va fi gândit mai mult local sau fără o conectare la spațiul românesc sau european, sigur că lucrul acesta nu va avea efectul scontat. Sigur că este important să investim și în partea de dezvoltare și promovare, dar trebuie să fie și acel suport material. Fie că e vorba de producție, finanțare de proiecte, sau la nivelul salariilor instituțiilor respective. Trebuie să ridicăm nivelul de cultură prin investiții. De multe ori noi vedem produsul cultural doar din perspectivă îngustă, dar nu vedem valoarea adăugată pe care o aduce o producție”, a declarat Andrei Chistol.

Cât privește perspectiva începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, Andrei Chistol menționează că experiența și suportul României va fi de mare ajutor, dar „cea mai importantă metodă de a planifica și de a dezvolta această abordare este să luăm acel aquis comunitar pe domeniul culturii și să facem o transcriere în ceea ce ține de practica și instrumentele naționale. Și o să vedeți că în foarte multe cazuri noi avem foarte mult de lucru. Avem o gamă întreagă de astfel de acte normative pe care dacă le citim și analizăm și încercăm să le transpunem în legislația națională, vom fi cu un pas înainte în ceea ce ține de implementarea acelor practici europene”, a mai spus secretarul de stat.

Andrei Chistol menționează că obiectivul de integrare europeană este clar stabilit și există o agendă care urmează implementată. „Prin înțelegerea directivelor vom înțelege mai bine spre ce să tindem: în susținerea de producție cinematografică, de acces la cultură, de artiști și oameni de cultură. Sunt o gamă întreagă de documente pe care doar înțelegându-se vom putea să avem acele rezultate bune pe domeniul de dezvoltare. Chiar dacă noi susținem multe alte proiecte care se desfășoară, fără contribuția oamenilor, a acestor dezvoltatori, arta bună, arta de calitate nu poate să se dezvolte. De aceea le mulțumesc tuturor”, a punctat secretarul de stat Andrei Chistol.

Dezbaterea publică cu genericul  „Cooperarea moldo-română în domeniul culturii, oportunități deschise”, se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea oferită de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Related posts

UNICEF livrează peste 200 de mii de litri de dezinfectanți și săpun lichid pentru școlile din Republica Moldova

Albasat

Igor Dodon condamnă războiul lui Putin și mulțumește României pentru ajutorul dat Republicii Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Grădiniţa “Povestea” din Nisporeni s-a transformat, cu sprijinul României, într-o instituţie modernă şi bine echipată

Albasat

Leave a Comment