Persoanele care au fost bolnave de COVID-19 şi s-au vindecat oricum trebuie să se vaccineze. După însănătoşire, nu fac un număr necesar de anticorpi şi aceștia nu sunt de lungă durată. Explicaţia vine de la președinta Comitetului național de experți în imunizare, Ninel Revenco, care precizează că o persoana poate face COVID-19 şi de 2-3 ori pe an.
Potrivit ei, doar vaccinarea, cu două doze se ser, permite formarea numărului necesar de anticorpi, antrenarea celulelor imune, ca această imunitate să fie de lungă durată, de la 6-9 şi mai multe luni. Ninel Revenco a adăugat că persoanele care au făcut COVID-19, forme ușoare pot merge la vaccinare imediat după însănătoşire, iar cele care au suferit de o variantă mai complicată, au primit transfuzii şi tratament puternic, pot merge la vaccin după 90 de zile de la însănătoşire.
Ninel Revenco a remarcat că e important ca cetăţenii să se informeze care este tipul de vaccin administrat şi intervalul între dozele administrate. La nivel internaţional, toate vaccinurile anti-COVID aprobate, cu excepţia unuia, necesită și rapel, adică a doua doză. „Studiile au demonstrat că după prima doză organismul nu produce anticorpii necesari pentru a te proteja de boală şi a face faţă posibilei infectări. Doar după a doua doză, la un interval de până la două săptămâni, organismul uman e pregătit să facă faţă şi să poată lupta cu coronavirusul”, a explicat specialista.
Ninel Revenco a precizat că vaccinarea anti-COVID nu e interzisă persoanelor cu afecţiuni imuno-deprimante, precum infecţia HIV. Vaccinarea anti-COVID are o singură contraindicaţie: dacă pacientul a avut o alergie gravă la una din componentele din vaccin. „La nivel naţional nu avem aşa cazuri, la nivel global sunt cazuri extrem de rare. Spre exemplu, unul din componentele vaccinului se regăseşte în pasta de dinţi. În populaţie nu am notat nicio persoană declarată cu aşa reacţie. Respectiv, persoanele care au probleme de imuno-compromitere, inclusiv HIV SIDA, sunt eligibili pentru vaccinare, doar să nu se afle în perioada acută. Doar că aceste persoane nu vor produce acelaşi număr de anticorpi ca și cei fără HIV”, a mai spus Ninel Revenco.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan