Un studiu de seroprevalență realizat în Bergamo, o zonă din Italia grav afectată în primăvară de pandemia de COVID-19, a arătat că 42,3% dintre locuitorii provinciei au anticorpi la noul coronavirus, a informat vineri agenția dpa, citată de Agerpres.
Studiul, realizat cu ajutorul testelor de sânge, a fost realizat în zona Val Seriana din provincia Bergamo în luna iulie pe un eşantion de 21.467 de persoane, reprezentând mai mult de un sfert din populaţia locală de vârstă adultă, au precizat autorităţile medicale italiene într-un comunicat.
Cei aproximativ 9.000 de rezidenţi care prezentau în sângele urme ale prezenţei virusului SARS-CoV-2 au fost supuşi şi unor prelevări de probe nazofaringiene, pentru ca medicii să verifice dacă aceste persoane erau încă infectate. Doar 154 dintre ele aveau în continuare virusul, au arătat testele.
Studiile de seroprevalență urmăresc o estimare a proporției în care este infectată o populație care trece printr-o epidemie. Testele de sânge urmăresc să depisteze prezența unor anticorpi. Astfel de studii, relevante cu atât mai mult cu cât există și multe persoane asimptomatice în pandemia de coronavirus, s-au făcut în mai multe țări și regiuni ale lumii, dar la Bergamo pare să fie cea mai ridicată proporție de populație imunizată.
Imunitatea colectivă este realizată atunci când o parte suficient de mare a populației a fost infectată cu un virus sau o bacterie – sau a fost vaccinată împotriva acestora – pentru a stopa circulația lor. Specialiștii consideră că se poate vorbi de imunitate de grup de la o proporție de 60 la sută populație imunizată.