„Prin deciziile abuzive ale autorităţilor din Moldova, deopotrivă cu „Gazprom”, datoria la gaz a malului drept a fost majorată ilegal cu circa 952 de milioane de dolari. Administrarea frauduloasă a întreprinderii „Moldovagaz”, de asemenea, a contribuit la majorarea datoriei la gaz. În loc să achite consumul de gaz, întreprinderea a cheltuit banii pentru construcţia unui nou sediu sau a delapidat banii prin achiziţii nejustificate, acumulând datorii la gaz”. Sunt constatări ale experților Comunității WatchDog.MD, care spun că este inacceptabil ca aceste datorii să fie achitate de consumatorii de gaz. Potrivit lor, achitarea datoriei la gaz, fără a stabili care este valoarea reală a acesteia, înseamnă acoperirea tuturor fraudelor săvârşite în sectorul gazelor naturale în ultimii 27 de ani.
„Datoria de 7,9 miliarde de dolari crește în fiecare zi”
Într-o conferință de presă la IPN, la care a fost prezentat un studiu despre datoria la gaz, Sergiu Tofilat, expert în energetică, a declarat că există protocolul comisiei mixte moldo-ruse din septembrie 2019, în care este menționat că datoria la gaz a SA „Moldovagaz”, pentru ambele maluri ale Nistrului, în august 2019 constituia 6,1 miliarde de dolari. Totodată, în raportul companiei ruse „Gazprom” din 30 septembrie 2019, datoria era de 6,5 miliarde de dolari. Astfel, la cele două luni, diferența, era de cel puțin 360 de milioane de dolari. „Ținând cont de volumul consumului de gaze a Moldovei, este imposibil ca în două luni, datoria să crească cu 300 și ceva de milioane de dolari”, explică Sergiu Tofilat.
Potrivit lui, în aceste condiții, concluzia este că nici autoritățile nu cunosc care este de fapt datoria la gaz a Republicii Moldova. Însă, datoria poate fi dedusă din două documente, deoarece există două componente: datoria directă față de „Gazprom”, în sumă de 6,7 miliarde de dolari, și datoria de 1,2 miliarde de dolari a „Moldovagaz” față de „Factoring Finance”, care este o companie fiică a Gazpromului. „În total, vorbim despre o datorie de 7,9 miliarde de dolari, care crește în fiecare zi, în fiecare oră”, susține expertul.
„Datoria malului drept a fost majorată artificial cu minimum 952 de milioane de dolari”
Totodată, în același protocol este stipulat că datoria malului drept, adică a consumatorilor din Republica Moldova, fără regiunea transnistreană, este de 443 de milioane de dolari. „Potrivit estimărilor noastre și documentelor care au stat la baza studiului, datoria la gaz a malului drept a fost majorată artificial cu minimum 952 de milioane de dolari prin diferite acțiuni ilegale”, a precizat Sergiu Tofilat. Potrivit lui, cifrele din protocolul comisiei mixte moldo-ruse nu corespund realității și ele se contrazic chiar cu rapoartele financiare ale Gazpromului.
În ceea ce ține de datoria malului stâng, spune expertul, această datorie nu este recunoscută, cu mici excepții. Însă, potrivit expertului, există suficiente argumente ca această datorie să fie declarată una odioasă. Și aceasta pentru că „livrarea gazului pe datorie de către „Gazprom” în stânga Nistrului nu este altceva decât finanțarea separatismului în Republica Moldova”. „Dacă e să analizăm aceste relații comerciale între „Gazprom”, „Moldovagaz” și regiunea transnistreană, apare întrebarea simplă: De ce „Gazprom” continuă să livreze gaz în stânga Nistrului, dacă ei nu plătesc? Noi, ca și orice simplu consumator, dacă nu plătim o lună gazul, vin și ni-l deconectează pur și simplu”, mai spune Sergiu Tofilat.
„Nici o guvernare nu are dreptul să achite aceste datorii fără un audit”
Tudor Șoitu, expert în energetică, a menționat că cel mai revoltător lucru care s-a întâmplat în administrarea sectorului de gaz al Republicii Moldova este faptul că pe parcursul anilor, niciun prim-ministru, niciun ministru al economiei, niciun organ de control nu a acționat. Ci, „ca păpușari, acceptau orice valoare a datoriilor față de „Gazprom”. Și mai grav, potrivit lui, este faptul că, în conformitate cu programul de gazificare, din contul cetățenilor și a bugetului de stat, au fost investiți peste trei miliarde de lei la dezvoltarea infrastructurii sectorului de gaz. Și acest patrimoniu nu este luat la evidență de către autorități. Însă, când apar probleme legate de datoriile la gaz, neverificându-le, președintele Igor Dodon promite că, în contul datoriilor respective, va fi depus patrimoniul cetățenilor și al statului, care nu are nici o atribuție cu „Moldovagaz”, notează expertul.
„Nici o guvernare, indiferent de culoarea politică, nu are dreptul să achite aceste datorii, inventate de Dodon, de 443 de milioane de dolari, atâta timp cât nu se efectuează un audit și nu va fi stabilit în mod corect și concret datoriile, conform datelor evidenței contabile. În caz contrar, aceasta se numește altfel decât achitarea unor datorii”, a mai spus Tudor Șoitu.
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie
- PAS își exprimă susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România
- Cursul valutar oficial la 26.11.2024