Terapia ocupațională ajută persoanele să dezvolte sau să recupereze anumite abilități necesare desfășurării activităților zilnice. Scopul final al acestui tip de terapie este asigurarea unui stil de viață independent și cât mai eficient. La nivel parlamentar este discutată oportunitatea introducerii unui curs de terapie ocupațională în universități. Participanții la o ședință dedicată acestui subiect au menționat importanța pregătirii specialiștilor calificați în domeniul dat, transmite IPN.
Olga Cerneţchi, prorector pentru activitate didactică la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, a menționat că serviciile educaționale în Republica Moldova în ce privește terapia ocupațională sunt modeste la ziua de astăzi. Deși sunt module de terapie ocupațională în cadrul anumitor programe la universități din Moldova, există necesitatea de pregătire a specialiștilor concret în acest domeniul. „Cu siguranță se conturează ideea formării unui program de masterat care așa și să numească „terapie ocupațională”, un program interdisciplinar, poate să fie între mai multe catedre existente, în Universitatea de Medicină experiența în așa domeniul este. Sau putem să-l facem chiar inter-universitar, posibil că se poate de făcut lucrul acesta și împreună cu Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” care are specialiști țintiți pe anumite subiecte. Și lucrul acesta este realizabil”, a spus prim-prorectorul.
Adriana Cazacu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, a menționat că în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova este terapie ocupațională în calitate de modul în cadrul anumitor programe de licență și masterat, la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. În cadrul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie este programul Fiziokinetoterapie și reabilitare în care este inserat acest modul și este un program de rezidențiat în reabilitare medicală și medicină fizică. În cadrul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, la fel, este un program acreditat de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare – Kinetoterapie și terapie ocupațională.
„Un terapeut ocupațional ca să fie format coastă foarte mult pentru prețurile din Republica Moldova. Este foarte întrebat și deseori migrează cu lucrul în alte țări. Este important ca noi să formăm această specialitate și ca copiii noștri cu dizabilități și cu necesități speciale să fie reintegrați în comunitate, să nu fie excluși. Terapia ocupațională, precum este ABA, până în prezent este practic unica metodă de a pune în capacități cât de cât de autodeservire și de a se include înapoi în societate a persoanelor cu necesități speciale”, a comunicat Alexandru Iacub, secretar general al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Pe platforma Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie va fi constituit un grup de lucru pentru a promova terapia ocupațională în Republica Moldova.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă