Adoptarea unei hotărâri judecătorești prin care intenționat sau din neglijență gravă au fost încălcate drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor fizice sau juridice, garantate de Constituție și de tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte, va constitui abatere disciplinară. Totodată, doar abaterea disciplinară gravă sau repetată va constitui temei pentru eliberarea din funcție a judecătorului. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat în lectură finală în ședința Parlamentului de joi, 19 iulie, transmite IPN.
Modificările propuse concretizează faptele ce constituie abateri disciplinare ale judecătorilor, reglementează selectarea membrilor colegiului disciplinar, prevede mecanismul de examinare a abaterilor disciplinare și fortifică rolul inspectorului-judecător. Astfel, abatere disciplinară va constitui nerespectarea intenționată sau din neglijență gravă a îndatoririi de a se abține atunci când judecătorul știe sau trebuia să știe că există una dintre circumstanțele prevăzute de lege pentru abținerea sa, precum și formularea de declarații repetate și nejustificate de abținere în aceeași cauză, care are ca efect tergiversarea examinării cauzei.
Proiectul mai prevede că abatere disciplinară va fi neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere, necorespunzătoare a unei obligații de serviciu, fără o justificare rezonabilă și dacă aceasta a afectat în mod direct drepturile participanților la proces sau ale altor persoane. Alte modificări prevăd că procedurile disciplinare pot fi intentate și împotriva judecătorilor demisionați, pentru faptele comise în timpul exercitării mandatului de judecător.
Proiectul mai prevede ca membrii colegiului disciplinar din rândul judecătorilor să fie aleși prin vot secret de Adunarea Generală a Judecătorilor. Un judecător va fi din cadrul Curții Supreme de Justiție, doi judecători din cadrul curților de apel și trei judecători din cadrul judecătoriilor.