Portal de știri
Society

Socialists threaten minister of education with no-confidence motion

Deputații Partidului Socialiștii îl amenință pe ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, că, dacă acesta nu va asigura o consultare publică largă a reformei învățământului superior, vor înainta moțiune simplă. Socialiștii au solicitat audierea ministrului în plen, însă propunerea nu a fost susținută de către deputații din majoritatea parlamentară, transmite IPN.

Potrivit socialiștilor, o asemenea reformă nu poate fi efectuată fără a fi dezbătută pe larg cu mediul academic, cu cadrele universitare, cu specialiștii din domeniu cu o transparență maximă. În opinia lor, o asemenea reformă trebuie să aibă un caracter absolut transparent, ea trebuie să fie dezbătută pe larg și trebuie să fie asumată inclusiv de Parlament.

„Dacă cineva vrea să prezinte această situație ca și o economisire, o optimizare a resurselor publice, este o greșeală mare. Deoarece această pretinsă reformă nu va aduce beneficii bugetului. Va aduce daune interesului public național. Vom pierde tineretul nostru în proporții și mai mari. Totodată, nu se știe ce fel de economie vor avea statul. Dacă cei de la conducere nu pot asigura dezvoltarea economică durabilă, dacă nu pot consolida interesele statului și dacă nu pot asigura o finanțare adecvată pentru educație, atunci să plece”, a declarat deputatul socialist, Vlad Batrîncea, într-o conferință de presă

Parlamentarul s-a declarat împotriva absorbției mai multor universități, printre care Universitatea Agrară, Universitatea de Educație Fizică și Sport, Universitatea din Taraclia etc. Potrivit lui, fiecare dintre aceste instituții este importantă și de aceea sunt necesare consultări publice cât mai largi.

„Această pretinsă reformă trebuie oprită. În cazul în care domnul ministru, domnul Topală, nu o să comunicați cu cadrele didactice, nu o să aveți consultări publice autentice, transparente, dacă această reformă nu va fi dezbătută, vom veni în acest Parlament cu o moțiune simplă împotriva activității, politicii promovate de Ministerul Educației și de dumneavoastră personal. Ieșiți din birou, domnule Topală. Vizitați instituțiile, viitorul cărora dumneavoastră îl decideți unilateral”, a mai spus Vlad Batrîncea.

Related posts

Maia Sandu: Russia left Moldova in darkness. Russia’s war in Ukraine kills people

AlbasatTV, Nisporeni

MP Ludmila Guzun passed away

Albasat

Another 100,000 SARSCoV-2 rapid tests offered to NPHA

Albasat

Leave a Comment